Ranies kan komma till Sverige. Foto: TT

Jordbruksverket varnar: rabies kan komma till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Virussjukdomen rabies kan komma till Sverige enligt Jordbruksverket. Anledningen är att antalet insmugglade hundar ökar.

– Det räcker med att en hund biter eller slickar på en människa för att smitta kan överföras, säger Tjitte de Vries på Jordbruksverket till Aftonbladet.

Blir en människa smittad finns det inget botemedel och det har förekommit dödsfall i Sverige. 

– Rabies dödar. Det vill vi absolut inte ha in, säger Tjitte de Vries som är enhetschef för avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket till Aftonbladet.

Illegal Smuggling

Det är välorganiserade ligor som misstänks ligga bakom smugglingen. Djuren förs in via Öresundsbron eller på färja till Helsingborg eller Blekinge via Polen, och djuren kommer ofta från Rumänien och Östeuropa.

 På gränsskyddsenheten i Malmö är man väl medvetna om problematiken. 

– Vi uppdagar en del. För inte länge sen var det åtta hundar i Helsingborg, säger enhetschefen Håkan Hansson. 

Hittills i år har 74 hundar avlivats, eller så avvisas de. Att sätta hundar i karantän är ovanligt och väldigt dyrt – mellan 50.000 och 60.000 kronor per djur.  

Jordbruksverket ska tillsammans med smittskyddläkare och Folkhälsoinstitutet ta fram åtgärder för att moverka att dödlig rabies kommer till Sverige.  

Rabies

  • Rabies orsakas av ett virus som är relativt känsligt och förstörs snabbt utanför det infekterade djuret. Alla varmblodiga djur inklusive människa är känsliga för rabies. Mottagligheten för rabies varierar dock. Räv har en extremt hög mottaglighet medan katter och hundar, samt nötkreatur, får och getter, har en måttlig mottaglighet för sjukdomen.
  • Rabiesvirus överförs via infekterad saliv, nästan alltid genom bett eller slickningar av ett rabiessmittat djur. Saliven från ett smittat djur innehåller virus endast en kort tid, oftast mindre än tio dagar, före insjuknandet samt under själva sjukdomen. Smittämnet förstörs lätt av fettlösliga ämnen, t.ex. såpa och sprit, samt av jod och ultraviolett ljus.
  • Viruset påverkar centrala nervsystemet och ger beteendeförändringar. Hundar som normalt är vänliga mot människor blir plötsligt bitska och osäkra medan skygga hundar blir tillgivna.
  • Praktiskt taget alla djur som smittas av rabies blir successivt förlamade och dör. Rabies förekommer i hela Afrika, Mellersta Östern, Nord-, Central och Sydamerika, samt i stora delar av Asien. I Europa förekommer rabies bara i de östra delarna, med undantag för några få fall varje år som förs in i Medelhavsländerna med djur som smugglats in från framför allt Afrika. Sverige, Norge, Danmark och Finland är fria från sjukdomen.
  • Rabies är anmälningspliktig både enligt epizootilagen och smittskyddslagen. Om man misstänker att ett djur drabbats av sjukdomen måste man genast tillkalla veterinär.

Källa: Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.