Foto: SVT

Journal via nätet hjälpte Suzanne genom cancern: ”Det är min sjukdom och det är min journal”

Uppdaterad
Publicerad

Suzanne Ahlkvist är en av de första patienter i landet som kan läsa sin journal via nätet då hennes landsting i Uppsala län startade med tjänsten för fyra år sedan. Och hon ser många fördelar med att kunna läsa sin nätjournal.

– Jag har full kontroll på min sjukdom. Jag kan gå tillbaka och kolla när jag har haft telefonkontakt eller besök med doktorn vad det var vi sa. Jag kan följa min sjukdom och känner mig trygg i det, säger Susanne Alkvist.

Viktig del i processen att bli frisk

Hon har levt med reumatism i 30 år och lämnar regelbundet prover till sin läkare. Provsvaret kan hon numer ta del av via internet. Det efter att landstinget i Uppsala län startade med nätjournaler år 2012. När hon för två år sen fick bröstcancer var möjligheten att kunna läsa i sin journal en viktig del i processen att bli frisk.

– Då var det väldigt bra för då såg man ju direkt när svaren kom om man hade sjunkit i botten eller inte. Då tyckte jag nog att jag använde den ännu mera för då var det så tät provtagning. 

Behandlades i olika län

Suzanne Ahlkvist kommer från Enköping och får vård av landstinget i Uppsala län. Men under sommarhalvåret bor Suzanne på Gotland och där har tjänsten ännu inte införts, vilket ställer till det för henne när hon ska lämna sina prover. När hon under sin cancerbehandling bodde på Gotland fick hon komma med sina papper i handen när det skulle tas prover. Sjukhuset på Gotland faxade svaren till sjukhuset i Uppsala, varpå de scannade in uppgifterna. Eftersom scannade uppgifter inte syns i journalen via nätet så fick Suzanne Ahlkvist aldrig ta del av de uppgifterna.

– Man känner sig mycket tryggare när man själv kan följa det, säger Suzanne Ahlkvist.

”Kan jag vara förberedd när jag träffar min doktor”

Många läkare oroar sig för vad det kan innebära för patienter att läsa sin journal via nätet eftersom de är rädda för att informationen misstolkas och patienten oroar sig i onödan. Men Suzanne Ahlkvist håller inte med om den invändningen.

– Jag upplever inte någon gång att jag inte kan läsa det och är det något jag inte begriper då kan jag fråga. Då kan jag vara förberedd på det när jag träffar min doktor.

Suzanne Ahlkvist menar att journal via nätet kanske är viktigare för patienter som har en kronisk sjukdom än för de som går mer sporadiskt till läkaren. Eftersom hon är ”expert” på sin sjukdom är det lätt att förstå vad som står skrivet i journalen, samt att hon är beroende av att få ta del av sina testsvar så fort de kommer. 

– Det är ju min sjukdom och det är ju jag som ska leva med den. Det är min journal.

De landsting som är igång är:

De landsting som är igång är:

Uppsala

Skåne

Västmanland

Jönköping

Kalmar

Östergötland

Halland

Kronoberg

Västerbotten

Sörmland

Blekinge

Örebro

Värmland

Västra Götalandsregionen

Norrbotten

Dalarna

De har inte startat än:

Jämtland/Härjedalen

Gävleborg

Västernorrland

Stockholm

Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.