Foto: TT

Journalist utvisas trots hot

Uppdaterad
Publicerad

En jurist och organisationen Reportrar utan gränser kritiserar det svenska beslutet att skicka journalisten Sahar Samet tillbaka till Afghanistan. Hon har fått ta emot många hot på grund av sitt engagemang. SVT:s reporter mötte Sahar Samet i Migrationsverkets förvar.

Sahar Samet är en rastlös journalist. I stället för att berätta om sig själv vill hon hellre prata om det senaste som har hänt i Afghanistan. Hon redogör för ett uppmärksammat fall om en kvinna som brutalt misshandlats till döds och sedan bränns upp av en mobb som enbart gick efter rykten från en mulla (religiös ledare) om att hon hade bränt en Koran. Rykten visade sig vara falsk. Det kvinnan däremot hade gjort var att ifrågasätta samma mulla om varför han tar emot mutor.

Just situationen för kvinnor i Afghanistan är det som Sahar Samet har rapporterat om under sina år i Sverige. Hon berättar att hon upptäckte friheten när hon kom till Sverige.

Medier

– Jag upptäckte yttrandefrihet och jämlikhet mellan män och kvinnor. Jag började engagera mig kring mänskliga rättigheter och informera min omgivning om vad kvinnor och barn utsätts för i Afghanistan, berättar Sahar.

Kritiserar religiösa ledare

För fyra år sedan lyckades Sahar tillsammans med sin far fly kriget i Afghanistan. Efter ett år i Sverige fick de avslag på sina asylansökningar, men överklagade. I väntan på den nya domen började Sahar engagera sig allt mer för kvinnor och barns rättigheter. För nästan två år sedan började hon arbeta på radiokanalen Shahrvand och i sitt veckoprogram har hon riktat kritik mot grupper som journalister i Afghanistan allt oftare undviker på grund av den försämrade säkerheten. Hon har även rapporterat för BBC och Voice of Americe.

– Jag har kritiserat religiösa ledare som genom sina tal berättigar våld mot kvinnor. Jag har kritiserat Afghanistans regering om hur biståndet hanteras. Att det hamnar i ett fåtals fickor, samtidigt som folket fortsätter leva i misär.

Avslag trots hot

Samtidigt som Sahar har uppskattats för sitt engagemang och sin journalistik har hoten mot henne blivit allt grövre och vanligare. Speciellt sedan det blev känt att hon ska utvisas. Efter de nya hoten ansökte Sahar om en ny prövning hos Migrationsverket, men fick åter avslag.

Enligt Migrationsverket ligger bevisbördan helt och hållet hos den enskilde själv. Sahar Samet ska beskriva vad som har hänt och vad som skulle kunna hända vid ett återvändande.  Anette Bäcklund avdelningschef på förvaltningsprocessenheten på Migrationsverket menar att det Sahar har lagt fram helt enkelt inte har ansetts vara tillräckligt eller trovärdigt för att hennes fall ska prövas på nytt.

Under tiden Sahar har suttit i förvar har hon kommit i kontakt med juristen Maria Ivicz som har tagit sig an hennes fall och menar att Sahar måste få en ärlig chans att lägga fram de nya bevisen.

– Hon sitter i förvar och kan inte presentera sitt ärende på ett korrekt sätt. Hon har inte den kunskapen, säger Maria.

– Man kan inte kräva att någon avstår från sin politiska uppfattning bara för att det är farligt. Då äventyrar vi hela yttrandefriheten. Man kan inte kräva av henne att vara tyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet