Håkan Juholt. Foto: TT

Juholt: ”Suhonen tar sig friheter”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare S-ledaren Håkan Juholt är kritisk mot det egna partiet – och sin förra rådgivare, som skrivit boken ”Partiledaren som klev in i kylan”.

I boken ger Håkan Juholts tidigare rådgivare och hemliga talskrivare Daniel Suhonen sin bild av hur S-ledaren tvingades bort från sin post efter bara tio månader.

I Aftonbladet skriver nu Håkan Juholt själv om boken – med bitvis målande språk, där han bland annat jämför sig själv med en tjur i en målning av konstnären Lars Norrman.

Håkan Juholt och krisen inom S

”Han klär av mig och mitt parti”

Juholt är besviken på sitt parti som han anser har blivit ett i raden av andra, som följer med tiden och nöjer sig med samhället som det är. Han riktar också kritik mot Daniel Suhonen, som han anser ”tar sig friheter”. Han skriver:

”Daniel Suhonen klär i sin bok av mig och mitt parti. Förtroenden bryts. Det tunna vasstrå, den ventil som i plågade stunder hjälpte mig att andas, blir till författarens megafon.”

Få kommentarer från toppskiktet i S

I Socialdemokraternas översta maktskikt har kommentarerna till boken varit få, vilket Juholt kritiskt beskriver som ”en maktens härskarteknik”.

”Det är en farlig väg, för då lär vi oss inte, drar inga slutsatser, tar inte med oss någonting på resan in i framtiden.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Håkan Juholt och krisen inom S

Mer i ämnet