Juholt tonar ned intern kritik mot budgeten

När Socialdemokraternas partiordförande gästade Gomorronstudion förnekade han att det skulle ha varit stora protester inom partiets riksdagsgrupp.

-Som partiordförande kan jag inte hålla på att kommentera rykten och skvaller. Det jag sagt i mina tal från början finns i den här budgeten, säger Håkan Juholt(S) och pekar på den tjocka lunta som han har med sig till studion.

Men i ett internt mejl från er gruppledare i riksdagen, Carina Moberg, säger hon att "vi har en budget som inte håller måttet, varken till formen eller innehållet." Hur kommenterar du det?

-Det är helt sant. Men vi var inte färdiga med budgeten. Till skillnad från tidigare ville vi den här gången ha en diskussion i riksdagsgruppen.

Lön och pension ska beskattas lika
Håkan Juholt sa också att lön och pension ska beskattas lika men ville inte gå in på uppgifterna att det först bara skulle röra sig om en höjning med en femtilapp.

Juholt sa också att det kommer förändringar i hur privata aktörer inom skola och vård ska kunna plocka ut vinster.

-De pengar som är avsatta för vård och utbildning ska gå till detta och inte till skatteparadis utomlands. Länder som Danmark, Norge och Finland har system där vinsten i skolan ska återinvesteras i utbildningen, man kan inte som i Sverige plocka ur vinsten från skolorna. Där vill vi ha en förändring.

Det har funnits en kritik mot dig från de egna, bland annat att du så att säga skjuter lite från höften. Finns det anledning för dig att tänka på att ändra din ledarstil?

-Absolut, säger Håkan Juholt. Man ska hela tiden vara ödmjuk hur man är som ledare. Den som säger att man är felfri kan inte kasta första stenen.

Men att det förekommer hårda diskussioner i riksdagsgruppen, hur påverkar det din ställning?

-Min ställning är oerhört stark. Men jag räds två saker, säger Håkan Juholt. Om det är tyst, samt om ni journalister och allmänheten är ointresserade av vår politik. Nu är det tvärtom.

Socialdemokraterna räknar med att det finns mer pengar att använda än regeringen. Pengar kommer att omfördelas, bland annat vill man inte ha någon sänkt restaurangmoms. På tisdag eller onsdag kommer Socialdemokraterna att presentera sin budget.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich vill inte tillstå att han fått bakläxa av sin riksdagsgrupp kring budgeten, eller att han ändrat sitt ursprungliga förslag.
-Jag har inte fått på nosen, säger han till TT.

Nils Edman
nils.edman@svt.se

Publicerad: