Fiskevårdaren John Kärki. Foto: SVT

Julgranar i vattnet för bättre fiskmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags att slänga ut julgranen, men det kan vara svårt att veta var man ska göra av den. Ett sätt är att slänga granen i sjön, och därmed förbättra uppväxtmiljön för fisk som abborre och gös. Det är något som nu görs på Värmdö i Stockholms skärgård.

Att anlägga så kallade ris- eller julgransvassar på botten av en sjö är en gammal tradition som på senare år börjat dammas av på nytt.

Och i takt med ett allt sämre fiske i till exempel delar av landets skärgårdar så kan julgranar skydda och ge en utmärkt lek- och uppväxtmiljö, inte minst för småfisk.

– Vitsen med julgranar i vattet, under ordnade former, är att de skapar gynnsamma livsmiljöer för flertalet fiskarter, säger fiskevårdaren John Kärki.

– Samtidigt kommer smådjur, som fisken äter, och gömmer sig bland granarna. Det blir helt enkelt ett litet ekosystem som skapas, säger Tom Arnbom från Världsnaturfonden.

Många arter gynnas

Bland de arter som gynnas finns abborre, löja, gädda, gös, brax och gärs.

– Det här med ris- eller julgransvassar har använts i många hundra år i Sverige. Nu börjar det komma mer och mer tillbaka. Viktigt och riktigt roligt, säger Tom Arnbom. 

Rent generellt så är det lämpligt att placera granar på en plats där många fiskarter normalt håller till som vid grund och vassar. Men inom kort dras en kampanj igång för att få till julgransvassar i kuststäder, då för att ge vegetation åt sterila bottenmiljöer.

Sänks med hjälp av sten

Vassen består ofta av tre, fyra julgranar som binds ihop med ett rep. För att granarna ska sjunka används en lite större sten som tyngd.

Är det verkligen okej att slänga julgranar i vattnet?

– Man måste ha vattenägarens tillstånd, sen gäller det ju att använda sunt förnuft så att man inte stör båttrafik, badande och liknande, säger John Kärki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.