Foto: Scanpix

Julian Assange får politisk asyl i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange beviljas politisk asyl i Ecuador. Det beskedet gavs utrikesministern Ricardo Patino på torsdagseftermiddagen.

-Hans rädsla är äkta och han riskerar stor fara och politisk förföljelse om han lämnas ut till USA, sa utrikesministern.

Strax efter 14 på torsdagseftermiddagen intog Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino talarstolen på utrikesdepartementet i huvudstaden Quito. Han gav ett tiotal skäl till varför Assange ska få politisk asyl i Ecuador.

-Han skulle inte få en rättvis rättegång och skulle utan tvekan riskera dödsstraff om han utlämnas till USA, säger Ricardo Patino.

Fallet Assange

Han fortsätter:

-Vi tror inte att svenska myndigheter skulle se till Assanges bästa och han saknar även stöd från sitt eget land.

Julian Assange säger till BBC att beslutet är en avgörande seger och tackar även personalen på den ecuadorianska ambassaden i London.

-Det var inte Storbritannien eller mitt hemland Australien som skyddade mig från förföljelse, utan ett modigt, oberoende latinamerikanskt land, sade Assange i ett uttalande på ambassaden.

Assange konstaterade också:

-Uppgiften att skydda Wikileaks och dess personal, anhängare och källor fortsätter.

Inte fått garantier

Ecuador har begärt garantier från både Sverige och Storbritannien för att Assange inte ska utlämnas till USA, vilket de inte har fått, uppger utrikesministern.

Patino framhärdade att det finns risk för att Assanges mänskliga rättigheter hotas och därför har landet beslutat att ge honom politisk asyl. Assange flydde till Ecuadors ambassad i London efter att den brittiska högsta domstolen beslutat att han skulle utlämnas till Sverige där han anklagas för våldtäkt och ofredande av två kvinnor.

-Julian Assange kämpar för yttrandefrihet runt om i världen och söker sin mänskliga rättighet i Ecuador. Vår regering har ägnat största möjliga vikt åt det här ärendet.

Patino började med att tala länge om det påstådda hotet från Storbritannien att planera att storma Ecuadors ambassad i London för att kunna gripa Assange. Han riktade skarp kritik mot Storbritannien.

-Jag vill med skärpa säga att det var en attack mot Ecuador som en suverän nation, sa Ricardo Patino.

Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson säger enligt AFP:

-Det är mycket glädjande att Ecuador har beslutat att ge Julian Assange asyl och att landet inte vek ned sig för hoten och mobbningen Storbritannien har använt sig av.

-Jag hoppas att de brittiska myndigheterna är förnuftiga nog att inte ta sig in på ambassaden utan lov. Det hade varit riskfyllt för diplomatiska relationer världen över.

Hague: ”Får inte fri lejd”

Storbritanniens utrikesminister William Hague sade vid en presskonferens att landet inte kommer att ge Assange fri lejd ut ur landet.

Hague sade att Storbritannien inte kan göra det eftersom ”den inte finns någon laglig grund att göra det”. Hague uppgav att man försöker hitta en diplomatisk lösning på konflikten och att det inte finns någon tidsgräns för att driva igenom utlämnandet av Assange.

Hague sade att Assange kan vänta sig att hans rättigheter garanteras och att de svenska lagarna håller en hög standard.

Ska överklaga till Haag

Julian Assange kommer att överklaga till Internationella domstolen i Haag om Storbritannien inte låter honom lämna landet, säger den välkände spanske före detta domaren Baltasar Garzán, som hjälper Assanges försvar.

-Storbritannien måste följa de diplomatiska åtagandena i flyktingkonventionen och låta honom resa, säger Garzán till tidningen El Pais enligt AFP.

-Annars går vi till Internationella domstolen.

USA vill inte lägga sig i

USA säger att man inte är inblandat i bråket om Assanges asyl.

Utrikesdepartementets talesperson Victoria Nuland säger till AFP att USA inte pressar Storbritannien att utlämna Assange, och att USA inte har några planer på att blanda sig i affären.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet