Elin Jönsson, utrikeskorrespondent i Ryssland, säger att det varit väldigt debatterat i Ukraina huruvida Julia Samojlova ska få delta eller inte. Foto: SVT

”Julias bidrag har varit en stor fråga i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina stänger dörren för ryskt deltagande i Eurovision. Elin Jönsson, SVTs utrikeskorrespondent i Ryssland, säger att det finns två läger i Ukraina – en del är upprörda över beslutet att stoppa Julia Samojlovas bidrag, medan andra firar.

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet att den Ukrainska säkerhetstjänsten (SBU) har förbjudit den ryska artisten Julia Samojlova att resa in i landet i tre år, vilket betyder att hon inte kan vara med i Eurovision.

Inreseförbudet beror på att hon tidigare besökt landet utan tillstånd från Ukraina. Hon medverkade i en konsert på Krimhalvön 2015, efter att landsdelen tagits i besittning av Ryssland.

– När hon gjorde det bröt hon mot Ukrainsk lag. Inreseförbudet gäller inte bara ryska medborgare utan även mig, dig och alla andra, säger Elin Jönsson.

Bröt mot lagen

Ukrainska myndigheter har upprättat en svart lista med namn på flera ryska artister som inte är välkomna i landet men Julia Samojlova ska inte ha funnits med där.

– Det har funnits funderingar om att göra ett undantag och släppa in henne under perioden för Eurovision, alltså tillfälligt häva hennes inreseförbud. Men många och starka röster har sagt att man bör följa lagen, säger Elin Jönsson.

Du är på plats i Kiev. Hur har det här tagits emot där du är?

– Det här är en stor debatt i både Ryssland och Ukraina, hälften, eller kanske fler än hälften tycker inte att hon ska släppas in eftersom hon brutit mot Ukrainsk lag och de är väldigt glada och nöjda över beslutet, men många är också upprörda.

Kulturministern: ”Borde skickat någon annan”

Elin Jönsson säger att Ukrainas kulturminister Jevhen Nysjtjuk har sagt att det finns många ryska artister som inte besökt Krim som de hade kunnat skicka istället.

– Han menar att det är en provokation mot landet att skicka just Julia Samojlova.

Elin Jönsson säger att frågan om det ryska deltagandet i Eurovision har blivit stor då inreseförbudet till Krim berör många.

– Jag har själv blivit förhörd när jag har tagit mig in. Det är en väldigt komplicerad process att söka och få tillstånd och det är väldigt svårt att resa fram och tillbaka. Det är en fråga som är viktigt för landet för de kan inte kontrollera den gränsen.

Genomförs trots krig

Trots att Ukraina är i krig mot Ryssland kommer Eurovision genomföras i Kiev ändå.

– Det är krig och människor dör människor fortfarande. Samtidigt märks kriget inte här i Kiev, man kan se soldater ibland när de är här för att byta skift, men Ukrainska myndigheter har lovat att det ska gå att genomföra Eurovision utan problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.