Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rebecka Andersson, generalsekreterare på Unizon, om vad man anser behöver göras för att få stopp på mäns dödliga våld mot kvinnor. Foto: TT/SVT

Regeringen: Fler våldsutsatta kvinnor ska få rätt till målsägandebiträde

Uppdaterad
Publicerad

Fler våldsutsatta kvinnor ska få rätt till målsägarbiträde genom hela rättsprocessen. Det är en åtgärd regeringen vill se mot mäns ökade våld mot kvinnor.

– Det dödliga konsekvenserna av våldet är ett av samhällets allra största misslyckanden, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Hittills i år misstänks flera kvinnor ha mördats i Sverige. I många av fallen är det män i kvinnornas närhet som är misstänkta.

– Vi har upplevt några oerhört mörka veckor, säger Gunnar Strömmer på fredagens pressträff.

Mäns våld mot kvinnor

Som åtgärd vill regeringen nu stärka rätten för våldsutsatta kvinnor att få målsägandebiträde genom hela rättsprocessen, även i hovrätten och Högsta domstolen.

– Vi kommer i närtid öppna för en större utredning som handlar om att aktualisera frågan om en stärkt rätt till målsägarbiträde, inte minst när det kommer till våldsbrott och sexualbrott som drabbar kvinnor, säger justitieministern.

Vill se över boendeprocessen

Regeringen kommer även att se över lagstiftningen i boendeprocessen som är en viktig pusselbit för att bekämpa ekonomiskt eftervåld, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

De vill stärka det hyresrättsliga skyddet för utsatta kvinnor som gör det möjligt för dem att bo kvar i hemmet och ta över hyreskontraktet.

– Arbetet handlar om att vi måste skydda de utsatta, främst flickor och kvinnor, vi måste stötta dem som lämnar, vi måste straffa gärningsmännen, samtidigt som vi måste förhindra att den här brottsligheten överhuvudtaget äger rum, säger hon och fortsätter:

– Det här är ett våld som ska bekämpas lika resolut som gängbrottsligheten.

Tittar på långsiktig strategi

Under tolv månader kommer regeringen att kraftsamla organisationer, civilsamhället och myndigheter för att ta fram en brottsbekämpande och långsiktig strategi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet