Foto: TT

Justitieministern kräver att gode män kontrolleras bättre

Uppdaterad
Publicerad

Sju länsstyrelser ska få i uppdrag att ge förslag på hur kontrollen av gode män ska bli bättre. Det kan handla om en ändring av lagen, eller att de får möjlighet att bötfälla kommuner som släpper igenom dålig kontroll. Det blev resultatet av ett möte idag mellan justitieminister Morgan Johansson (S) kallade idag till sig representanter för länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL för att diskutera frågan.

SVT Nyheter har i en granskning under våren gått igenom länsstyrelsernas samtliga protokoll från dom senaste fyra åren och funnit att minst 26 miljoner kronor är borta.

26 miljoner kronor oredovisade, efter att en bråkdel av alla akter har gåtts igenom. Det handlar om hundratals miljoner, tillhörande samhällets svagaste, som är på vift.

#deutsatta

”Man ska polisanmäla”

SKL:s chefsjurist Germund Persson argumenterade i SVT Aktuellt i april att kommunerna inte behöver polisanmäla gode män som stjäl, något som Morgan Johansson (S) var kritisk emot. I dag låter det lite annorlunda. Germund Persson var med på dagens möte:

– Ja, det är vår uppfattning att om man ser nåt brott, ser man att en god man som gjort ett brott så ska man polisanmäla, säger han till SVT Nyheter.

Så ni har ändrat er nu?

– Ja, jag kan inte säga att vi har ändrat oss, vi har hävdat att det finns någon laglig skyldighet att man gör det.

Länstyrelsen kan bara kritisera

Under vår granskning har vi sett att Länsstyrelserna fler gånger kritiserat samma överförmyndare, eller samma kommun, år efter år utan att något händer.

I dag kan inte Länsstyrelserna göra något mer än att kritisera, även om de i sina stickprov faktiskt upptäcker misstänkta fall där gode män kan ha stulit pengar eller fastigheter.

”Se över metoderna”

Och Länsstyrelserna tog vid mötet upp möjligheter till sanktionsmöjligheter, något justitieministern redan tidigare har öppnat för:

– Vi ger ett uppdrag till Länsstyrelserna nu för att se över vilka metoder man skulle behöva. Så det är en fråga som är på bordet, säger Johansson till SVT Nyheter.

När det gäller lagändringar, eller att utreda systemet med gode män i grunden, som SKL önskar sig, så är Morgan Johasson (S) mer svävande:

– Jag ser väl att mycket kan göras inom nuvarande lagstiftning, men behöver vi ändra lagarna så kommer vi att göra det. Det viktiga är att vi får ett system som fungerar. Jag är inriktad på att hitta åtgärder som fungerar på ganska kort sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet