Justitieministern: Tomma lokaler kan bli akuta flyktingboenden

Uppdaterad
Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson vill nu att myndigheter och bolag som har fastigheter ska erbjuda dessa till Migrationsverket för att kunna användas som temporära boplatser för flyktingar.

I dag presenterade justitieminister Morgan Johansson (S) förslag till lösningar för att ta hand om de människor som flyr till Sverige.

– Alla som sitter på fastigheter och har möjlighet att lösgöra omfattas. Men jag har bland annat nämnt försvaret, kriminalvården, Akademiska hus, Jernhusen, specialfastigheter, Vattenfall och ett andra bolag och myndigheter.

Migrationsverket i dag ansvaret för att hitta boendeplatser och Morgan Johansson tycker att myndigheten klarat av sin uppgift hittills. 

– Men fortsätter det i den här takten då behöver vi ta fram fler boenden. Där har vi sagt att regeringen pekar nu med hela handen till alla våra myndigheter och till alla våra bolag och säger att har ni boendeplatser och har möjlighet att lösgöra platser till Migrationsverket så ska ni göra det.

10.000 saknar kommunplacering

Det handlar om att försöka hitta flera tusen boendeplatser säger Morgan Johansson som flera gånger under dagen påpekat hur allvarlig situationen är i dag.

– Och då får man ibland använda sig av metoder man inte gjort tidigare. I dag sitter det ungefär 10.000 människor som har uppehållstillstånd i Sverige men de har inte kommunplacering och det är de platser som vi måste lösgöra.

Sverige inte har haft så många asylsökanden sedan andra världskriget och regeringen försöker nu få igenom en lag som tvingar alla landets kommuner att ta emot flyktingar. Efter att Folkpartiet ändrat sig och gett sitt stöd för lagen stödjer nu en majoritet i riksdagen den så kallade anvisningslagen.

– Den ska träda i kraft så fort som möjligt. När vi ser att vi har en majoritet i riksdagen och även stöd för den i vissa avseenden från SKL då snabbar vi upp den processen. Någon gång i början på nästa år ska den träda i kraft, säger Morgan Johansson.

Moderaterna emot tvingande lag

Moderaterna är kritiska till den tvingande lagen och menar att den inte kommer att lösa utmaningarna Sverige står inför.

– Det är snarare bristen på arbetstillfällen som är det skriande problemet och där gör regeringen ingenting, säger riksdagsledamoten Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiske talesperson.

Han säger att Moderaterna hellre vill se att kommuner uppmuntras till att bidra genom att staten tar över en större del av kostnaden.

– Vi har gjort väldigt klart att vi är emot ett sådant här kommuntvång. Vi riktar nu in vår energi på att sänka trösklar till arbetsmarknaden så att fler som kommer hit kan få eget arbete.

Men även om de får ett jobb så måste de väl ha någonstans att bo?

– Ja det måste de naturligtvis och därför har vi föreslagit att staten ska ta över en större del av ersättningen, men det här kommuntvånget löser inte utmaningen. Vi ser redan att de allra flesta som kommer till Sverige i dag skaffar eget boende. Då är det bättre att underlätta för fler kommuner att ta ansvar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.