Kaffe – bra för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Den som tror sig ha anlag att utveckla Alzheimers eller Parkinsons sjukdom kan lugnt fortsätta dricka sitt morgonkaffe med gott samvete. Den som däremot planerar att bli gravid bör ta det lugnt med koffeinet. Det visar nya fynd kring kaffets effekter på vår hälsa.

För några sjukdomar är det möjligt att koffein faktiskt skulle kunna vara ett framtida läkemedel.

-Till exempel finns data som antyder att några koppar kaffe och sudoku på morgonen kan vara väl så effektivt som de läkemedel som läkemedelsindustrin försökt hitta för att motverka åldersberoende demenssjukdomar, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet.

Måste börja dricka i tid

Med jämna mellanrum kommer nya rön om kaffets påverkan på vår hälsa. Oftast handlar det om negativa effekter.

Men i dag dryftades kaffets möjliga goda inverkan på oss människor vid en internationell konferens på Karolinska Institutet.

Och vem vill inte höra vad kaffet kan föra för gott med sig? Minst sju av tio svenskar drar i sig koffeinet varje dag.

-Både Parkinsons och Altzheimers sjukdom innebär att man förlorar funktioner hos nerver i hjärnan. Det vekar som om kaffet kan förhindra förlusten av just de nervceller som är viktiga för att kontrollera motorik. Koffein hindrar den förlusten. Även den nervförlust man kan få vid Alzheimers sjukdom kanske kan motverkas av koffein, säger Bertil Fredholm.

Men att börja dricka kopiösa mängder kaffe om man börjat oroa sig för symptom som påminner om Parkinson eller Alzheimers menar Bertil Fredholm är för sent. Det gäller att börja med regelbundet kaffedrickande långt tidigare om det ska ha någon effekt.

För- och nackdelar för gravida

Forskarna är överens om att kaffedrickande inte är en god idé för den som är gravid. I värsta fall kan koffeinet leda till spontan abort. Men det kan också leda till effekter som stannar kvar under lång tid och påverkar det vuxna barnet.

-Det finns forskningsresultat som tyder på att barn till mammor som fått i sig koffein under graviditeten kan få beteendeförändringar genom att de reagerar kraftigare än andra på centralstimulerande medel, säger Bertil Fredholm.

En förändring som han menar tycks kvarstå även en generation senare.

Men det är viktigt att diskutera och framhålla både för- och nackdelar med koffeinet.

-Det har också kommit studier som visar att det kan vara positivt för barnet att få koffein genom att risken för tillfälliga andningstillstånd, apnéer, minskar hos för tidigt födda barn, säger Bertil Fredholm.

Stoppar ämne som gör oss trötta

Att vi känner oss allmänt pigga av att dricka kaffe är väl den mest uppenbara hälsoeffekten. Men det är mindre känt vad det egentligen är som händer i kroppen.

När vi dricker kaffe sätter sig koffeinet på cellens yta. Där finns också en mottagare för ett ämne, adenosin, som bildas efter att vi exempelvis har arbetat mycket eller fått för lite syre i kroppen. Det är det ämnet som gör att vi känner oss trötta. Men om vi fått i oss koffein sitter det i vägen för ämnet och förhindrar därmed att vi känner oss allt för trötta.

Inte hela facit än

I princip är det sak samma att dricka kaffe eller te. Däremot krävs större mängder te för att komma upp i samma dos koffein som när man dricker kaffe.

Men fortfarande krävs fortsatta studier där forskare verkligen tar redan på folks livslånga kaffe- och tekonsumtion för att med säkerhet slå fast koffeinets positiva effekter.

-Det har börjat komma sådana studier och de ger oss framför allt positiva besked, säger Bertil Fredholm. Men vi har inte hela facit än.

Thomas von Heijne

Fakta kaffe och kaffedrickande

* 75 % dricker kaffe – Ungefär 75 % av Sveriges vuxna befolkning dricker kaffe regelbundet, något färre kvinnor än män.

* Tre till fem koppar om dagen – Den genomsnittlige svenske kaffekonsumenten dricker mellan tre och fem koppar kaffe varje dag.

* 150 liter per svensk – Räknat per person och år dricker vi i Sverige ca 150 liter kaffe. Det kan jämföras med ett normalstort badkar som rymmer mellan 170 och 200 liter.

* 45+ dricker mest – Mätningar visar att personer över 45 år ligger i topp när det gäller kaffekonsumtion.

* Finländare dricker mest – Norden toppar kaffedrickarligan. Mest dricker man i Finland, om man räknar per invånare, tätt följt av oss i Sverige.

* Kaffedrickandet ökar – igen – I stora drag minskade konsumtionen något under 1900-talets sista decennier, för att sedan stabiliseras och öka något under 2000-talet.

Svensk Kaffeinformation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.