Kaj Linna om första tiden i frihet

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått knappt fyra månader sedan Kaj Linna frikändes från rånmordet i Kalamark 2004. Då hade han suttit 13 år i fängelse.

– Folk kommer fram och gratulerar, de vill ha en selfie eller autograf, berättar Kaj Linna för SVT Nyheter.

Hur har den första tiden i frihet varit?

– Väldigt innehållsrikt. Det står ju i kontrast till ett väldigt innehållslöst liv tidigare. Förvånande nog innebär ett innehållslöst liv i fängelse att tiden går fort medan ett innehållsrikt liv i frihet innebär att tiden går sakta.

Kalamarksmordet

På vilket sätt då?

– Livet i frihet innehåller så mycket som hjärnan måste ta till sig och bearbeta. Det känns som en evighet sedan jag blev fri. 

Hänt mycket på 13 år

Du satt 13 år i fängelse – har det funnits några särskilda utmaningar med att komma tillbaka till samhället?

– Man är ju otroligt beroende av att ha en smartphone och ett kreditkort, det går ju inte att handla någonstans med kontanter nästan. 

– Det förvånade mig verkligen. Jag har varit i Sverige i tre veckor nu och har inte tagit ut en krona.

Bor på Kanarieöarna

Den 17 juni flyttade Kaj Linna, tillsammans med flickvännen Petra Wüllrich, till Kanarieön El Hierro. De hyr just nu en bostad men har lagt handpenning på ett hus de ska köpa.

– Vi har inte varit där så länge än. Det har varit ett limbo mellan att vara turist och att faktiskt bo där. Tiden har gått åt till att upptäcka ön och lära känna folk.

”Människor kommer fram och gratulerar”

Möter du många reaktioner från allmänheten?

– Ja det är nästan dagligen. Folk kommer fram och gratulerar, de vill ha en selfie eller autograf. Men jag tycker att det är trevligt.

Du har synts en del i media sedan du kom ut, hur har det varit?

– Det är ett medvetet val jag har gjort för att skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt. Dels kring mitt fall men också för att jag vill starta ett resningsinstitut för att hjälpa människor som blivit oskyldigt dömda. Om inte jag gör det kanske ingen gör det.

Känner inte bitterhet

Kaj Linna berättar att han inte känner vare sig bitterhet eller ilska – trots att han som oskyldigt dömd satt fängslad i 13 år.

– Nej absolut inte, ingen aversion eller hat. Det är en stängd dörr.

Är det en genuin känsla eller ett val du har gjort?

– Det blir en genuin känsla när man inser det vettiga i det. Det finns ingenting positivt av att gräva ner sig i bitterhet, inget positivt alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet