Kajsa Rosén från Stockholm har blivit utsedd till årets klättrare 2015 av Svenska Klätterförbundet. Foto: Stefan Ösund

Kajsa Rosén, 19, sätter nytt svenskt klätterrekord

Uppdaterad
Publicerad

Hängandes i ett finger högt över marken på en klätterled i Spanien skrev Kajsa Rosén in sig i idrottshistorien. På första försöket klarade hon en klätterled så svår att ingen svensk någonsin gjort något liknande tidigare.

– Det kändes coolt, säger hon till SVT Nyheter.

Klätterleden, kallad ”T-1 Full Equip” i Katalonien, Spanien, är 35 meter lång och överhängande med så små grepp att en person som inte klättrar knappt skulle se dem.

– Först trodde jag inte att det var möjligt, men själva klättringen gick förvånansvärt bra.

Först i Sverige

19-åriga Kajsa är en av nordens bästa klättrare och när SVT Nyheter pratar med henne så befinner hon sig i norra Katalonien på klättersemester. Hon har fortfarande inte riktigt smält vad som hänt.

– Jag fokuserade för att inte släppa taget. Starten av klätterleden var svårast och jag var hela tiden rädd att det skulle bli svårare, men till slut kom jag upp.

Kajsa klarade klätterleden på första försöket utan att ha sett leden tidigare och blev därmed den första svenska klättraren någonsin att klättra en led på det sättet i den svårighetsgraden. Få klättrare i världen har klarat denna bedrift tidigare. Att göra en led på det sätt som Kajsa har gjort anses som ett av de svåraste och finaste man kan göra som klättrare.

– Jag visste inte ens om att jag var först i Sverige att klara en så svår klätterled. Jag bara klättrar, framgångarna är ett plus i kanten.

Vunnit SM och NM

Framgången kom efter en bra träningssäsong med flera vinster i både SM och NM samt en fjärdeplats på junior-VM i klättring. Hon har även klarat flera hårda klätterleder utomhus under den senaste säsongen. Framgångar på klätterklipporna har gjort att Kajsa utsetts till årets svenska klättrare 2015 av Svenska Klätterförbundet.

Till vardags går Kajsa på ett klättergymnasium i Stockholm och jobbar extra som ledbyggare på ett klättergym. I sommar går hon ut gymnasiet och planerar att träna och klättra inför världscupen i klättring, det stora målet är junior-VM i oktober som hålls i Kina.

– Det blir mitt sista år som junior men jag har vunnit mot seniorer tidigare. Jag vill prestera och jag vet att jag kan det.

Gillar spenat

Hur blir man en så bra klättrare som du?

– Jag tränar cirka åtta gånger i veckan och så gäller det att äta allsidigt, spenat är bra.

Ska du fira när du kommer hem från Katalonien?

– Jag måste nog plugga när jag kommer hem. Jag tog med mina skolböcker hit till Katalonien men det blev inte så mycket med det. Jag hinner kanske i slutet av nästa vecka, säger Kajsa Rosén.

Fakta

Klättring – olika stilar

  • Att klättra on-sight anses som den finaste stilen att göra en klätterled på. Det innebär att klättraren inte vet något om hur klätterleden ser ut och vet heller inte var handgreppen är. Klättraren har alltså bara en chans att göra en klätterled on-sight. Misslyckas man blir nästa försök per automatik redpoint-stil istället.
  • Att göra en klätterled redpoint är det vanligaste sättet. Genom att träna på hur leden går så vet man var alla grepp och fotsteg är, vilket gör det enklare än vid onsight-klättring.

Källa: Svenska Klätterförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.