Kajsa utnyttjades på nätet som 9-åring: ”Jag drömde mardrömmar om att han skulle hitta mig”

Uppdaterad
Publicerad

Kajsa var nio år när hon blev kontaktad av en man som ville bli hennes vän på en spelsajt. Efter två veckors chattande övertalade han henne att sätta på webbkameran – och onanerade inför henne.I dag, elva år senare, lever Kajsa fortfarande med minnena från övergreppet.

– Man glömmer aldrig att någon har utnyttjat en, säger hon till SVT Nyheter.

Kajsa, 20, beskriver sig själv som ett ensamt barn. Hon längtade efter uppskattning från jämnåriga och sökte vänner på internet. På en spelsajt där man kunde chatta på engelska frågade hon om någon ville bli hennes vän. En man nappade direkt.

– Han var väldigt på, vilket jag tyckte var roligt. Och det var spännande att skriva på engelska. Så fort jag var online på MSN skickade han ett meddelande i chatten.

Kajsa visste inte hur gammal mannen var och till en början frågade han henne till synes vanliga frågor som vad hon hade för favoritfärg och om hon hade några husdjur, men ganska snart ändrades tonen.

– Han frågade mig om jag hade någon pojkvän och vad jag letade efter hos en man. Jag förstod inte att det var något sexuellt.

”Jag blev riktigt rädd”

Efter två veckor övertalade mannen Kajsa att sätta på sin webbkamera.

– Han bad om det upprepade gånger. När man är ett barn som inte får så mycket uppskattning vill man vara vuxna till lags, så jag visade mitt ansikte. Jag trodde att om jag inte gjorde som han sa skulle han sluta prata med mig och inte vilja vara min vän.

Mannen på andra sidan datorn visade aldrig sitt ansikte. Istället frågade han Kajsa: ”Vill du se något kul?”

– Det är klart att en nioåring säger ja. När jag satte på webbkameran satt han på en stol i ett mörklagt rum och onanerade inför mig. Han var kanske 30-40-år. Jag blev rädd, riktigt rädd.

Kände skam

Gråtandes berättade Kajsa om vad som hänt för sin mamma som direkt konfronterade mannen i chatten.

– Han skrev att han inte gjort något och att han trodde att jag var 19 år, men dagen efter när jag var online skrev han till mig igen: ”Hur vågar du? Du har förstört mitt liv”. Han visste att jag var nio år.

Tiden efter försökte Kajsa förtränga det hon hade utsatts för. Trots att Kajsas mamma var mån om att säga att det som hänt inte var Kajsas fel kände hon skam och skuldbelade sig själv för att hon hade börjat prata med en okänd man.

– Jag drömde mycket mardrömmar och att han skulle hitta mig och döda mig. Jag känner fortfarande en viss misstro mot män. När jag är ensam med en främmande man känner jag alltid en obehagskänsla, säger hon.

”Hotet är lika verkligt på nätet”

I dag finns inget tydligt lagstöd för att klassa sexuella övergrepp via internet som våldtäkt, då förövare och brottsoffer inte har direkt fysisk kontakt med varandra. Men 2015 öppnade en vägledande dom från Högsta domstolen för att även övergrepp på distans ska kunna bedömas på samma sätt, vilket Kajsa tycker är positivt.

– Vi lever i en mer och mer digitaliserad värld. Att genom utpressning tvinga barn att utföra sexuella handlingar på sig själva eller varandra över en webbkamera är lika illa som om personen hade suttit i samma rum med en piska i sin hand. Hotet är lika verkligt.

Kajsa anmälde aldrig mannen som utsatte henne för övergrepp. Det fanns inga bevis utöver hennes eget vittnesmål.

– På ett sätt är jag tacksam över att vi lät det vara, så att såret fick läka. Han hade inga bilder att hota mig med. Det enda han lämnade mig med var minnena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.