Det kalla vädret gör att kräftorna byter skal sent, vilket påverkat utbudet av svenska kräftor i augusti. Foto: TT

Kall sommar påverkar kräftpremiären

Uppdaterad
Publicerad

Den kalla sommaren har inte bara varit obarmhärtig mot människorna. Kräftorna är också drabbade och i år blir djuren fångstmogna sent.

Eftersom väderleken varit kylslagen har det också varit kallt i vattnet. Under sådana förhållanden växer kräftorna dåligt, vilket innebär att de byter skal sent. 

– Innan de bytt skal är de som en sladdrig geléråtta. Då äter de inte och då går de heller inte in i buren som är agnad med fisk. Du får helt enkelt inte upp dem, säger kräftforskare Lennart Edsman.

Förseningen varierar i landet

Det är nu 1-2 grader kallare i vattnet än vad det brukar vara, vilket innebär att det dröjer ytterligare någon vecka innan skalen utvecklats ordentligt. Exakt hur länge det dröjer varierar mellan landskapen.

– Det beror på klimatet, det är en sak i Skåne och en sak i Norrbotten. Det är större chans att kräftskivan räddas i Skåne.

”Går att få tag i kräftor”

Traditionell kräftpremiär skulle ha inträffat i morgon, men när kräftorna nu uteblir påverkar det givetvis marknaden, enligt kräftforskaren.

– Det innebär att priserna på de svenska kräftorna blir högre och att man kanske får hålla tillgodo med utländska kräftor till en början.

Men för den som planerat att hålla kräftskiva finns ingen anledning till panik.

– Det går att köpa kräftor redan nu. Jag kommer köpa på fredag och äta dem på lördag., säger Lennart Edsman.

Gamlingar på botten

Det tar 16 år innan en kräfta är fullvuxen.

Under den tiden byter kräftan skal upp till 20 gånger.

Källa:  Lennart Edsman, Kräftforskare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.