Källa: Utredare förslår slopat spelmonopol

Publicerad

En utredning kommer enligt en källa att föreslå att Sveriges statliga spelmonopol till stor del ska slopas och ersättas med ett system där onlinespelsföretag är licenserade och betalar skatt.

En källa med insyn lämnar uppgifterna till Reuters. Utredaren Håkan Hallstedt kommer enligt nyhetsbyrån att föreslå en spelskatt på 18 procent av överskottet, alltså pengar som är kvar när vinsterna betalats ut till spelarna.

I dag står många spelföretag, exempelvis Kindred Group och Betsson, utanför licenssystemet och betalar skatt i Malta eller utanför EU där skatten är noll och kontrollen liten, enligt Branschföreningen för onlinespel.

Föreningens generalsekreterare Gustaf Hoffstedt säger till TT att 18 procent är en godtagbar spelskatt och tror att ett slopat monopol skulle vara bra för branschen. Han jämför med Storbritannien, som har ett välfungerande system, där skatten är 15 procent.

– Jag gör bedömningen att alla i så fall kommer att ansöka om svensk licens. Men om man höjer skatten så mycket att man skrämmer iväg spelarna då får man inga skatteintäkter alls.

Ett slopat monopol skulle leda till att politiken får en större marknadskontroll, eftersom inte ens vartannat onlinespel i Sverige nu är i licenssystemet, säger Hoffstedt.

– Jag har gott hopp, men lyckas man inte den här gången blir det svårt att entusiasmera spelmarknadens aktörer till ännu ett försök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.