Leif GW Persson med det misstänkta Palme-vapnet. Foto: SVT

Kan detta vara Palme-revolvern?

Uppdaterad
Publicerad

Nu är teknikerna i princip klara med undersökningarna av den revolver som Leif GW Persson fått av en uppgiftslämnare. Men svaret på frågan om vapnet kan kopplas till mordet på Olof Palme dröjer – förhoppningen är att det kommer i SVT:s Veckans brott på tisdagen.

I flera veckor har nu vapenexperterna på Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping kunnat undersöka den misstänkta Palme-revolvern, en Smith & Wesson i kaliber .357 Magnum. I Veckans brott får de besök av Leif GW Persson som följer analysarbetet på plats.

Samma ammunition

Det var strax före jul som Leif GW Persson efter många vädjanden lyckades få tillgång till revolvern och såg till att den kom i händerna på NFC.

Där har vapnet nu bland annat provskjutits med exakt likadan ammunition som Palmes mördare använde den där februarikvällen 1986. Besked om resultatet kommer när som helst.

Skyddad uppgiftslämnare

Under de snart 30 år som Palmeutredningen pågått har omkring 1.000 vapen undersökts. Oavsett om den nu undersökta revolvern visar sig vara Palme-vapnet, så kommer Leif GW Persson inte avslöja vem uppgiftslämnaren är. Inte ens för polisens Palmegrupp.

”Får sköta den biten”

– Grundlagen förbjuder både myndigheter och alla andra att efterforska hens identitet. Och jag har inte tänkt skriva den på näsan. Om polletten skulle trilla ner kommer åtskilliga utredare att vara intresserade. Då har jag sagt till dem att i sådana fall får jag sköta den biten. Alla de kontakterna får gå via mig, sade Leif GW Persson till SVT Nyheter förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.