Migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Kan EU-förslaget stoppa döden på Medelhavet?

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingsituationen på Medelhavet är akut. Bara i år har närmare 1.800 människor dött när de försökt ta sig till Europa. I veckan lade EU-kommissionen ett förslag hur flyktingarna ska fördelas jämnare mellan länderna. Migrationsminister Morgan Johansson (S) är positiv till förslaget. I kväll intervjuas han i Agenda. 

Till att börja med handlar kommissionens förslag om att 20.000 kvotflyktingar ska fördelas jämnare mellan EU:s medlemsländer. 50 miljoner euro kommer att avsättas till ett kvotsystem under 2015 och 2016. Mot slutet av detta år ska ett förslag läggas om ett permanent system för hur flyktingar kan fördelas vid en nödsituation.

Kommissionens förslag går bland annat ut på att länderna inom unionen måste ta emot fler flyktingar men också att länder som redan tagit emot många flyktingar, framför allt Tyskland och Sverige, ska tilldelas en mindre kvot. Men det står också klart att de 20.000 kvotflyktingarna bara är en början.

EU och migrationspolitiken

I förslaget finns även en ökad satsning mot människomuggling.  

– Vi kommer att öka anslaget till Triton, vidta åtgärder mot människosmugglare och stödja medlemsstaterna som utsätts för störst tryck. Därför kommer vi att införa en tillfällig omplaceringsmekanism i slutet av månaden, sade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans när förslaget presenterades.

Kritik från flera håll

Förslaget har redan fått kritik från flera håll och det är mycket tveksamt om alla EU-länderna kommer att acceptera det.

– Det är viktigt att människor som plockas upp på Medelhavet kan skickas tillbaka till Afrika, säger Theresa May, Storbritanniens inrikesminister.

Så länge människosmugglarna kan få migranterna att tro att det får stanna i Europa kommer de livsfarliga båtfärderna över Medelhavet att fortsätta, menar hon.

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson (S) är däremot positiv till förslaget från kommissionen.

– Det här är en fråga som vi tillsammans med Tyskland har drivit i ett halvårs tid för att försöka få ett genombrott vad det gäller att fördela ansvaret på ett bättre sätt, sade han i SVT:s Gomorron Sverige.

Ministern i Agenda

Kan EU-förslaget stoppa döden på Medelhavet? Kommer fler länder att ta sin del av ansvaret för flyktingarna? Migrationsminister Morgan Johansson (S) intervjuas i kvällens Agenda. 

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Kommissionens förslag

EU-kommissionen presenterade i onsdags förslag på fyra omedelbara åtgärder för att möta flyktingkrisen på Medelhavet:

 * Trefaldiga kapaciteten och budgeten för insatserna Triton och Poseidon på Medelhavet och i slutet av maj presentera en ny operationsplan för Triton.

 * I slutet av maj föreslå en temporär bördefördelning för personer ”i tydligt behov av internationellt skydd” och senare i år även ta fram en permanent bördefördelning vid krislägen.

 * I slutet av maj föreslå gemensamt mottagande och fördelande av 20 000 så kallade kvotflyktingar.

 * Inom ramen för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken arbeta fram en ”möjlig” insats i Medelhavet för att bekämpa smugglarnätverk, ”i enlighet med internationell rätt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och migrationspolitiken

Mer i ämnet