– Oavsett var du bor i landet, om du bor i Dalarna eller Stockholms innerstad, så är ett akuttillstånd ett akuttillstånd, säger riksförbundet Hjärtlungs ordförande Inger Ros. Foto: SVT

”Kan handla om minuter mellan liv och död”

Uppdaterad
Publicerad

Hur snabbt ambulansen kan komma vid akuta larm varierar stort mellan kommuner, visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort. Skillnaden är inte acceptabel menar riksförbundet Hjärtlung. – Får du en hjärtinfarkt kan det handla om en till två minuter mellan liv och död, säger förbundets ordförande Inger Ros.

SVT Nyheter har tagit del av siffror från Sveriges Kommuner och Landsting som visar hur lång tid det tar innan ambulansen kan komma vid prio 1-larm, det vill säga när patienten bedöms ha akuta livshotande symtom.

Granskningen visar på stora skillnader i landet och inom länen. I flera kommuner i Dalarna, Jämtland och Västra Götaland tar det i snitt över 19 minuter innan ambulansen kommer, medan man i vissa andra kommunerna bara behöver vänta mellan 8-12 minuter.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Riksförbundet Hjärtlung är kritiskt till skillnaderna.

– Oavsett var du bor i landet, om du bor i Dalarna eller Stockholms innerstad, så är ett akuttillstånd ett akuttillstånd. Då kan det handla om liv eller död och då är det viktigt att ambulansen kan komma fram fort, säger förbundsordförande Inger Ros.

”Oerhört allvarligt om vården inte är jämlik”

Överlag har Sverige en bra ambulanssjukvård tycker Inger Ros, men hon är bekymrad över hur olika lång tid det tar för ambulanser att svara på ett akut larm.

– Vi har en hälso- och sjukvårdslag som säger att vi ska ha en jämlik vård. Då är ambulansen kanske det allra viktigaste att se över.

– Får du en hjärtinfarkt kan det handla om 1-2 minuter mellan liv och död. Det är naturligtvis oerhört allvarligt om vi inte har en jämlik ambulanssjukvård i landet.

Föreslår fler bedömningsbilar

Ett problem som hon ser är att ambulanser i dag måste åka ut på många larm som inte är av högsta prioritet. Hon tror att en lösning vore att titta på andra typer av fordon än ambulanser som kan rycka ut i de fallen, till exempel bedömningsbilar.

Det är en personbil som har samma utrustning som en ambulans förutom bår, och som bemannas av en specialistsjuksköterska som kan vårda patienten på plats och bedöma om patienten behöver en riktig ambulans.

– Låt fantasin leva och se till att ordna en ambulanssjukvård som fungerar, så att om du får en hjärtinfarkt ska du känna dig säker var du än bor, säger Inger Ros.

Dela med dig av dina erfarenheter

Hjälp oss att kartlägga ambulanssjukvården i Sverige. Dela med dig av dina upplevelser under hashtaggen #ettsverige, på vår Facebook-sida eller mejla till oss på svtnyheter@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet