Margot Wallström på gäg in i plenisalen. Foto: TT

Kan komma mer stöd till Frankrike

Publicerad

Den svenska regeringen ska under året utvärdera stödet till Frankrike. Utrikesminister Margot Wallström utesluter inte ytterligare åtgärder.

Den svenska regeringens stöd till Frankrikes kamp mot terrornätverket IS har fått kritik från oppositionen för att det inte innehöll spaningsinsatser med JAS Gripen. Enligt TV4 Nyheterna visar dokument från Försvarsmakten att man hade förmågan men inte nog med pengar för att kunna skicka JAS Gripen.

Men enligt Margot Wallström var det en helhetsbedömning som avgjorde regeringens beslut. Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström ville i riksdagen under torsdagen ha svar på vilken roll folkrätten spelade in i beslutet. När beslutet togs pratade Margot Wallström om att det fanns en folkrättslig gråzon här.

Men även där blev svaret bara att regeringen gjorde en helhetsbedömning. Vilken faktor som var viktigast sade hon inte.

– Jag tycker nog att Moderaterna tjafsar litet här, därför att vid det här laget framgår det tydligt att vi var ett av de första länderna som svarade på Frankrikes begäran, och vår respons har välkomnats av Frankrike, sade Wallström efter debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.