Foto: SVT

”Känner inte att jag är förtryckt”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas partiledare Jan Björklund har blåst liv i debatten om muslimers slöjor och sagt att de är symboler för ett kvinnoförtryck. Uttalandet har fått många att reagera.

– Jag har alltid haft sjal sedan jag kom till Sverige, säger Sama Alyanbi.

Liberalernas partiledare kritiserar regeringen. Foto: Twitter

Liberalernas partiledare delade en artikel på twitter från en organisation som granskar FN (men utan officiella band till FN), som kallar det ”skamligt” att Ann Linde (S) hade på sig slöja i Iran.

Agenda

– Slöjan är ju ett väldigt tydligt uttryck för det kvinnoförtryck som finns i stora delar av den muslimska världen och också i våra egna invandrartäta förorter, säger Jan Björklund till SVT.

SVT Nyheter har träffat några muslimska kvinnor som tycker att påståendet är befängt eftersom slöjan i Sverige bärs frivilligt.

– Det är många som vill förstöra den just nu, Islams bild. Jag har bott här i Sverige, jag trivs här och jag känner inte att jag på något sätt är förtryckt, säger Sama Alyanbi.

Även om Björklund har sagt att det kan finnas muslimska kvinnor som frivilligt bär, menar han att slöjan förblir det en symbol för kvinnoförtryck i den muslimska världen.

Debatt i Agenda

I kvällens Agenda debatterar Jan Björklund (L) mot Bilan Osman, som är föreläsare på Expo och själv bär slöja.

Klockan 21.15 på SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet