Kaplan har under flera år haft mycket tät kontakt med Rafet Candemir. Foto: SVt och TT

Kaplan umgås med Erdoğans man i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har under flera år haft mycket tät kontakt med en person som jobbar för den turkiska regimen. Det kan SVT Nyheter avslöja.

Det är juni 2013. Platsen är Turkiets huvudstad Ankara. I en fin konferenssal har speciellt utvalda personer från olika delar av världen kallats samman. På scen står det styrande partiet AKP:s ledare Recep Tayyip Erdoğan. 

På fjärde stolsraden från Erdoğan sitter en svensk, han heter Rafet Candemir och är miljöpartist från Skärholmen i Stockholm. Han är utvald av den turkiska staten till att vara Sveriges representant i det råd som då precis bildats. 

MP-krisen

Mötet är en viktig del i den nya utrikespolitik som Turkiet antagit. Forskare beskriver det som en förändrad strategi.

Drar fördel

Sedan några år tillbaka har Turkiet riktat in sig på att knyta utvandrade turkiska medborgare närmare staten. Genom att stötta dem till framgång och höga positioner i samhället hoppas de kunna dra fördel av dem. De kan påverka andra länders inställning till Turkiet. Till exempel i frågan om EU-medlemskap. 

I Sverige är det Rafet Candemir som är utsedd att jobba för Turkiet i rådet för turkiska medborgare utomlands. Han gör det genom att ha mycket nära kontakt med bostadsminister Mehmet Kaplan. 

När Rafet Candemir startar upp sin verksamhet i Sverige håller han ett möte i Handens moské utanför Stockholm, han informerar om sitt uppdrag och arbete. Bredvid honom står Mehmet Kaplan.

Flera möten

Det här är bara en av många gånger som de träffats. En kartläggning av Mehmet Kaplans kontakter med honom visar att de sedan mötet i Handens moské 2013 har uppträtt tillsammans minst 17 gånger. De har representerat Sverige ihop på resor utomlands, tagit emot politiker från Erdoğans parti i Sverige och gått på fina bjudningar tillsammans. 

Det råd som Rafet Candemir ingår i rapporterar direkt till premiärministerns kontor i Turkiet och har flera gånger haft möten med den högsta politiska ledningen i landet. De styrs och finansieras av staten med Recep Tayyip Erdoğan och hans parti AKP i spetsen. Ett parti som kritiseras för en allt mer odemokratisk politik. I Turkiet fängslas oliktänkande, fria medier stängs och minoriteter förtrycks.

Konservativ islam

Erdoğan hyllades till en början för att ha lyckats demokratisera Turkiet, men de senaste åren har hans politik influerats allt mer av konservativ islam. Under valrörelsen talade han om ”trogna” och ”otrogna”, ”vi” och ”de”. 

– Kvinnor är inte jämställda män, sade Recep Tayyip Erdoğan under ett tal förra året.

Det är politiker från detta parti som Mehmet Kaplan med hjälp av Rafet Candemir haft möten med i Sverige och utomlands. Officiellt och inofficiellt. 

På en bild från mars 2014 kan vi se hur Mehmet Kaplan minglar med AKP:s politiker Orhan Atalay på en tillställning för välgörenhet i Stockholm, med fanns också Rafet Candemir. 

Senare samma månad åkte Mehmet Kaplan och Rafet Candemir tillsammans till Kilis i Turkiet för att bland annat träffa lokala ledare.

Framträder tillsammans

Mehmet Kaplans möten med Rafet Candemir är många även under hans ministertid, så sent som i november förra året åkte de tillsammans på en resa igen. Även den här gången till Turkiet. 

På Uludag universitet i Turkiet, där ledningen är direkt tillsatt av AKP framträder de tillsammans. De får gåvor och på universitets hemsida kan vi läsa att Mehmet Kaplan titulerar sig minister. 

Under resan till Turkiet i november besöker de också platsen för slaget vid Gallipoli, en mycket historiskt laddad plats. För hundra år sedan, under första världskriget utövades där ett slag mellan det osmanska riket, Frankrike och det brittiska imperiet. Ett slag som det osmanska riket vann. 

Samtidigt som Mehmet Kaplan umgås med Rafet Candemir och politiker från AKP företräder han Miljöpartiet och den svenska regeringen. En regering som vill stå för en jämställd utrikespolitik och ett parti som sätter mänskliga rättigheter i centrum. 

SVT har varit i kontakt med Rafet Candemir som avböjer att kommentera. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet