Foto: SVT

Karlsson: Vi måste hålla rent mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan SD och SDU kommer snart att blåsa över, menar Mattias Karlsson, gruppledare i SD, i Agenda. – Men vi måste ta itu med de tendenser till extremism som vi ser.

Agendas programledare Anna Hedenmo frågade Mattias Karlsson hur Sverigedemokraterna påverkas av den pågående konflikten med ungdomsförbundet SDU.

– Jag tror det kommer blåsa över snart. Det finns starkt stöd i partiet för att hålla den ideolgiska kursen vi stakat ut under Jimmie Åkessons ledning mot en bred vänlig folkrörelse som kan utmana de stora partierna och på sikt utmana om regeringsmakten. Då måste visa att vi är trovärdiga i att hålla rent mot extremism och upprätthålla nolltoleransen mot rasism och hålla vår ideologiska kurs.

Striden i SD

Enligt tidningsuppgifter i dag finns det också på ert riksdagskansli kritik mot att partiet toppstyrs, en chef har hoppat av och fler andra sägs vara på väg... vad är det som händer inom SD?

– Det är inte så dramatiskt som det framställs. Vi har vuxit snabbt och det ställer stora utmaningar på oss. Nu ska vi ta nästa steg för kunna utmana om andraplatsen i svensk politik och om regeringsmakten. Vi måste ha en organisation med chefer som delar ledningens vision och vi måste ta itu med de tendenser till extremism och brott mot nolltoleransen som vi ser för att vara trovärdiga inför väljarna.

Du säger att det finns halvfascistoida personer i ungdomsförbundet – betyder det att statsminister Stefan Löfven hade en poäng när han nyligen kallade Sverigedemokraterna för ett nyfascistiskt parti?

”Löfven hade helt fel”

– Han hade helt fel och jag har inte sagt det om personer i ungdomsförbundet. Jag har sagt att om vi låter inriktningen fortgå, om vi överger nolltoleransen mot extremism och socialkonservatismen, om vi öppnar upp för mer extrema krafter, kommer vi att sluta i att partiet består av halvfascistoida unga män och det vill inte vi. Vi vill kunna nå de mittenväljare som inte sett SD som ett realistiskt alternativ därför att de varit rädda för de misstag som vi begått i historien och inte har tyckt att vi var trovärdiga. Det är nödvändigt att upprätthålla den starka rågången mot extrema rörelser och idéer.

Du har talat om att det finns en skock halvfascistoida unga män i ungdomsförbundet.

– Jag skrev på Facebook att jag tror vi kan komma att landa där...

Men jag undrar om Stefan Löfven hade en poäng?

– Han hade fullständigt fel. En rad olika statsvetare har uttalat sig om Löfvens bedömning av Sverigedemokraterna och sagt att det ligger inget i detta. Han har gjort en felaktig ideologisk analys. Vi är ett socialkonservativt parti och ska fortsätta vara det. Vi står upp för svenska folkets uppfattning i en rad frågor där de andra partierna inte vågar.

”Måste kunna kritisera en religion”

Ni anklagar nu personer i Ungdomsförbundet för antisemitiska uttalanden, och hotar med uteslutning – men anti-muslimska uttalanden, hur ser ni på sådant?

– Man måste kunna kritisera en religion. Men att kritisera en folkgrupp, i det här fallet judarna, är det något helt annat. Man kan inte ändra på vilken folkgrupp man är född i. Alla former av hat och förakt mot en människa på grund av medfödda egenskaper är förkastligt. Men när det handlar om att kritisera islam och fundamentalism finns det anledning att kritisera i ganska hårda ordalag ibland. Den fundamentalistiska grenen av islam utgör det största hotet vi har mot säkerhet och stabilitet i världen.

Richard Jomshof, er nuvarande prtisekreterare, har twittrat såhär: ” Ramadan är ingen svensk tradition, islams vanföreställningar har lika lite i Sverige att göra som nazism och kommunism” – är det Sverigedemokraternas syn på islam?

– Jag tycker att en bokstavstolkning av Koranen, en fundamentalistisk del av islam, måste man bekämpa och se på som på andra totalitära ideologier som kommunism och nazism. Det finns olika delar av islam, det beror på vad man lägger ini det begreppet. Ser man till bokstavstolkningen och ordalydelsen i Koranens budskap så är det en kvinnodiskrimerande ideologi, en totalitär och våldsförhärligande ideologi som inte har plats i det svenska samhället.

Men var går gränsen för vad man får säga inom SD? ”Lika lite i Sverige att göra som nazism och kommunism”- är det Sverigedemokraternas syn på islam? Då menar jag inte islamism utan islam.

”Viktigt försöka vara nyanserad”

– Det beror på vad man lägger in i begreppet islam. Jag vet att det finns moderata inriktningar som inte står för Koranens fulla budskap, som inte står för våld och förföljelse mot kristna, förtryck av kvinnor och homosexuella osv och det är bra. Det är viktigt att man försöker vara nyanserad men det måste vara tillåtet i skarpa ord kritisera en religion liksom man har kritiserat kristendomen i västvärlden.

Men då är inte Jomshofs tweet nyanserad, varför utesluts inte han?

– Man utesluts inte för att man uttrycker sig onyanserat utan om man inte står upp för nolltolerans mot rasism och extremism.

Ni vill göra upp med ideologiska avvikelser i ungdomsförbundet. Vad hoppas ni att det här ska leda till?

– Vi hoppas att alla som söker sig till SD förstår att man kan inte ha kontakter med externa extremistiska rörelser och visa tolerans mot extremism och rasism. Man måste ställa upp bakom SD:s grundläggande principer och värden.

Ni har länge talat om ”pk-eliten” och att det finns saker man inte får säga i samhället. Nu kritiseras ni av ungdomsförbundet på just de grunderna. Har ni blivit politiskt korrekta nu?

– Under Jimmie Åkessons tid vid makten har vi varit tydliga med att det ska finnas en extremt djup och bred rågång mellan oss och andra extrema rörelser. När vi får information att ledningen i ungdomsförbundet har godkänt att företrädare och medlemmar i externa extremistorganisationer får ingå i SDU, då är det något vi måste ta på väldigt stort allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet