KD vill se ett dubbelt jobbskatteavdrag för långtidsarbetslösa som får jobb, det var huvudnyheten när KD-ledaren Ebba Busch Thor presenterade partiets vårbudgetmotion. Foto: TT

KD föreslår dubbelt jobbskatteavdrag

Uppdaterad
Publicerad

Ett nystartsavdrag i form av ett dubbelt jobbskatteavdrag för långtidsarbetslösa som får jobb.

Det är huvudnyheten i Kristdemokraternas vårbudgetmotion.

Temporära uppehållstillstånd och ett förstatligande av sjukvården, är andra framträdande förslag.

– Vi väljer att adressera tre av de största utmaningarna som Sverige står inför: hur vi ska lyckas bättre med integrationen, den ojämlika sjukvården samt att det är alldeles för många som står utanför arbetsmarknaden, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor till TT.

På integrationsområdet lyfter KD igen förslaget om temporära uppehållstillstånd. Kritikerna har menat att det tvärtom försvårar integrationen.

Större press

– Vi tror att det är rätt, i en tid då fler befinner sig på flykt sedan Andra världskriget, att sätta högre press på andra länder att ta ett större ansvar, och det gör vi genom att harmonisera villkoren och då går vi från permanenta till temporära uppehållstillstånd, säger Busch Thor.

Enligt förslaget ska det temporära tillståndet gälla i tre år och kunna bli permanent om personen etablerar sig på arbetsmarknaden.

Nystartsavdraget innebär att en långtidsarbetslös som får ett jobb får dubbla jobbskatteavdrag. Det ska ge en skattelättnad på 1 500 kronor i månaden i max två år vid en ingångslön på 20 000 kronor. Frågan är om arbetslösheten beror på att folk inte söker jobb i tillräckligt utsträckning.

Förstatliga sjukvården

– Vi har sett att det är viktigt att man jobbar i från två håll, både genom att underlätta för företag att anställa fler och att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete, säger Busch Thor.

Det tredje förslaget, ett förstatligande av sjukvården, syftar till att minska ojämlikheten inom vården, där behandling ofta kan vara beroende av var i landet man bor.

– Just nu är situationen så allvarlig att det kan påverka möjligheterna att överleva viss typ av cancer, och det är en oacceptabel ojämlikhet vi vill komma åt genom att förstatliga sjukhusvården, säger Busch Thor.

Fakta: KD:s förslag

Nystartsavdrag i form av dubbelt jobbskatteavdrag för långtidsarbetslös som får jobb. Kostar cirka 500 miljoner kronor per år.

Tillfälliga uppehållstillstånd. Ska gälla i tre år. Kan bli permanent om personen etablerar sig på arbetsmarknaden.

Avskaffa dagersättningen vid eget boende för asylsökande (EBO).

Kortare väntetider med så kallade säkra länder.

Möjlighet för Migrationsverket att äga boenden för asylsökande.

Förstatliga sjukhusvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.