Ebba Busch Thor (KD), partiledare. Foto: TT

KD-ledning vill se Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Även Kristdemokraternas partistyrelse vill verka för att Sverige ska gå med i Nato. Förslaget ska behandlas på partiets riksting i början av oktober.

KD:s linje är för närvarande att arbeta för en förutsättningslös utredning av för- och nackdelar med ett medlemskap.

– Vi är ett relativt litet land med ett strategiskt viktigt läge i Östersjöregionen. Vi bedömer att vi inte klarar oss själva utan behöver samarbeta med andra för att klara vår försvarsförmåga och det behöver vi göra i ett Natomedlemskap, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Ej enig

Partistyrelsens förslag ska nu läggas fram på KD:s riksting, partikongress, i början av oktober. Debatten där kan bli het.

– Det blir nog en intensiv diskussion, men vi är helt överens i vårt parti att vi behöver öka vår försvarsberedskap i Sverige, säger Busch Thor.

KD:s partistyrelse var inte enig när den beslutade om förslaget i maj. Det är dock först nu som förslaget offentliggörs.

KD har länge varit emot Natomedlemskap. Men 2013 öppnade man dörren till ett medlemskap genom att arbeta för en förutsättningslös utredning om för- och nackdelar med att Sverige går med i Nato

C-förslag

– Utvecklingen i omvärlden har förändrats så pass snabbt att vi nu gör bedömningen att det är läge för oss att ta ytterligare steg och förorda ett fullvärdigt Natomedlemskap, säger Busch Thor.

Hon hänvisar till Rysslands ökande aggressivitet och utvecklingen i Ukraina.

Centerns partistyrelse har inför Centerstämman i slutet av september också föreslagit att Sverige bör gå med i Nato.

Om partiernas kongresser säger ja till partistyrelsernas förslag innebär det att alla de borgerliga partierna är för ett Natomedlemskap.

Moderaterna och Folkpartiet har länge varit för att Sverige ska gå med i Nato. Den förre moderate statsministern Fredrik Reinfeldt ville dock aldrig driva frågan så länge Socialdemokraterna inte säger ja till Nato.

Löfven avvisande

Statsminister Stefan Löfven (S) avvisar ett svenskt medlemskap i Nato.

– Vi har en överenskommelse sedan tidigare i år där vi med tre av allianspartierna gjorde upp om hur vi höjer vår militära förmåga och där vi inte alls har med Nato-medlemskap. Det är inte aktuellt, det finns inte majoritet för det i Sveriges riksdag, säger Löfven till TT.

– Det är också lite svårt att veta vad Centern vill, de har en massa förbehåll och jag har inte hunnit analysera det i alla delar. Jag kan också tänka mig att allianskollegorna inte har exakt samma uppfattning, säger Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.