KD och Centern kritiska till skärpt försörjningskrav

Uppdaterad
Publicerad

Varken Kristdemokraterna, Centern eller Folkpartiet vill se en översyn av försörjningskravet, som migrationsminister Tobias Billström (M) föreslagit.

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill attförsörjningskravet, som innebär att invandrare som vill ta hit sin familj måsteha ordnat jobb och bostad, ska gälla fler.

Dagens försörjningskrav infördes 2010, efter enöverenskommelse mellan allianspartierna. Men Moderaternas alliansvänner vill inte se översyn av kraven.

– De personer som är undantagna är framför alltminderåriga barn som är kvar i den situation som föräldrarna flydde ifrån, iSomalia, men också i Syrien. För oss är det viktigt att barn och föräldrar kanvara tillsammans, vi ska inte föra en politik som splittrar familjer, säger Emma Henriksson, KD-ledamot isocialförsäkringsutskottet.

Centerns talesperson Johan Hedin tycker inte attBillströms önskan om en översyn av försörjningskraven är en särskilt bra idé.

– Vi har en överenskommelse vi ingått och vi har föravsikt att hålla den överenskommelsen. Den är rimlig, säger Hedin.

Inte heller Folkpartiet är intresserat av att ändra iundantagen från försörjningskraven.

– Utgångspunkten är att den gamla överenskommelsengäller under mandatperioden. Men vi ska naturligtvis lyssna på och diskuteravad Billström föreslår, säger Ulf Nilsson, FP-ledamot isocialförsäkringsutskottet.

TT: Ska utformningen av kraven påverkas av hur mångaanhöriginvandrare som kommer?

– För eller senare gör man ju en översyn och då får mantitta på om det fungerat och fått den verkan som var tänkt, däremot vill jaginte koppla det till antalet asylsökande, säger Ulf Nilsson.

MP kritiska

Regeringen har ingått en asyl- och migrationspolitisköverenskommelse med Miljöpartiet.

– Vi kommer inte att medverka till någon förändring pådet här området, säger MP:s talesperson Maria Ferm.

Miljöpartiet är motståndare till försörjningskrav.

– Det står emot grundläggande humanism, att respekteramänniskors rätt att återförenas med sina familjer, som de kanske har tvingatsskiljas från i krig eller konflikter, säger Ferm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.