KD: ”SD:s politik negativ för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons förslag om att Sverigedemokraterna (SD) bör ingå i en framtida regering tillsammans med Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) får kalla handen av bägge partierna.

Jimmie Åkesson redogjorde i sitt tal under SD:s landsdagar för sin önskebild av SD tillsammans med M och KD vid rodret i svensk riksdag i vad han kallar för en mitten-högerregering.

– Vi är givet opinionsläget den största koalitionen som skulle kunna komma överens om mycket av det som är viktigt både på kort och lång sikt.

SD-landsdagar

”Samsyn med borgerlig politik”

Han menar att det sedan några veckor tillbaka råder samsyn mellan SD och åtminstone M, vad gäller asylpolitiken.

– Det finns också andra frågor där det finns samsyn eller åtminstone beröringspunkter, säger han och nämner: försvarspolitiken (bortsett från NATO-medlemskapet), energipolitiken, kriminalpolitiken, väsentliga delar av skattepolitiken, familjepolitiken, näringspolitiken, utbildningspolitiken, delar av biståndspolitiken.

Men han menar också att det finns delar av SD:s politik som innebär ett klart avsteg från borgerliga partiers politik.

– Synen på välfärden, synen på stora delar av jobbpolitiken är en avgörande skillnad mellan oss och högerpartierna. Vi med vårt sociala engagemang, vi med vår tydliga position i den ekonomiska politiken, skulle i en sådan mitten-högerregering vara en garant för att den inte drar för långt till höger.

M: ”SD underblåser otryggheten”

Men M:s partiledare Anna Kinberg Batra verkar inte lika entusiastisk som Åkesson över att ingå i en regering tillsammans med SD. Efter Åkessons tal gav hon följande skriftliga svar gällande en potentiell framtida regeringsbildning:

– Sverige behöver både ansvarsfullt ledarskap i dag och reformer för ett starkare Sverige i morgon. Sverigedemokraternas politik och agerande fördjupar utanförskapet och underblåser otryggheten. Moderaterna vill leda Sverige åt rätt håll igen och tillsammans med Alliansen.

Även Kristdemokraterna avfärdar SD-ledaren Jimmie Åkessons invit om ett framtida regeringssamarbete.

”Det är inte aktuellt att sätta oss i regering med SD, vi kommer att söka stöd för en Alliansregering. SD:s isolationistiska politik skulle få mycket negativa konsekvenser för svensk ekonomi och säkerhetspolitik”, skriver KD:s partisekreterare Acko Ankarberg i en kommentar till TT.

Expert: SD-förslag orealistiskt

Att Moderaterna och Kristdemokraterna skulle vilja regera tillsammans med Sverigedemokraterna är föga troligt, enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Det är fullständigt orealistiskt i ett överblickbart perspektiv, säger Tommy Möller till TT och tillägger att öppningen till KD är ännu mindre, enligt Möller:

– Många inom KD med ledande befattningar skulle aldrig gå med på ett sådant samarbete.

Men SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein menar att Åkessons uppmaning om samarbete kan sätta framtida press på M-ledaren Anna Kinberg Batra.

”Undersökningar visar att hälften av Moderaternas väljare vill se ett samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det kan sätta press på Moderatledaren framöver”, skriver Silberstein på SVT Nyheters webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-landsdagar

Mer i ämnet