Kristdemokraterna förslår att antalet idrottstimmar i grundskolan ökas med 200. Foto: TT

KD vill öka antalet idrottstimmar i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna föreslår mer idrott i grundskolan, partiet vill höja antalet sammanlagda idrottstimmar från 500 till 700. Förslaget kommer innan regeringen hunnit presentera sin timplan för hur ämnena i grundskolan ska fördelas.

– Det är ganska oseriöst att rycka ett ämne i taget och försöka föra en offentlig debatt, säger Lena Hallengren (S) ordförande i utbildningsutskottet.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att regeringen tar för lång tid på sig att presentera den nya timplanen och att det redan nu finns tillräckligt med forskningsunderlag för att öka antalet idrottstimmar i skolan. 

– Vi ligger lägst av alla de nordiska länderna i antalet idrottstimmar och vi tror att mer behövs om vi ska kunna höja kunskapresultaten och förbättra hälsan, både psykiskt och fysiskt, för barn och unga, säger hon. 

”Fundera på vad som fungerar”

Lena Hallengren (S), ordförande i utbildningsutskottet, säger att hon uppfattar förslaget som oseriöst och säger att det inte är så enkelt som att bara öka antalet timmar för att skapa bättre hälsa hos unga.

– De elever som inte går till idrotten kommer sannolikt inte gå dit om vi får precis likadan idrott fast fler timmar, här måste vi fundera på vad som faktiskt fungerar, säger hon.

Vill ta från elevens val

Kristdemokraterna föreslår att de 200 timmarna extra idrott ska tas från elevens val.

– Även om det går att välja idrott på elevens val så är det mest ungdomar som redan gillar att sporta som kommer att välja mer idrott och då kommer man inte åt problemet, säger Ebba Busch Thor.

Hon säger att hon är säker på att det här förslaget kommer att påverka kunskapskraven i skolan till det bättre.

Hur kan ni vara säkra på det?

– Vi har forskningsunderlag på den här frågan och vi vet att när barn mår dåligt så orkar de inte ta till sig undervisningen i matematik, svenska och andra ämnen, säger Ebba Busch Thor.

Inte bara idrottstimmar

Lena Hallengren är också för ökad fysisk aktivitet i skolan men säger att det inte nödvändigtvis behöver innebära fler idrottstimmar.

Varför tar det så långt tid att få klar timplanen och införa mer fysisk aktivitet?

– Det är viktigt att vi blir överens om en timplan och att vi är långsiktiga, både för lärarnas och elevernas skull. Det hänger på alla partier att vi tar det på allvar och kommer med ett seriöst och genomarbetat förslag, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.