Foto: TT

KD vill se krav på arbete för bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Den som får socialbidrag ska tvingas utföra oavlönat arbete. Det förslaget presenterade KD-ledaren Ebba Busch Thor på en presskonferens i Almedalen i dag.

KD-ledaren inledde presskonferensen i Almedalen med att säga att Sverige är ett land att vara stolt över men att det finns grundläggande värderingar som utmanas och som bör försvaras.

– Jag vill påstå att vi nu går igenom en värderingskris, där vi måste ta revansch med de här värderingarna igen.

Almedalen 2016

Ebba Busch Thor presenterade därefter en rad förslag, vissa som presenterats tidigare. Ett nytt förslag var dock krav på arbete för att ha rätt till försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag.

20 timmar i veckan

Förslaget skulle innebära ett krav på 20 timmars arbete i veckan för att ha rätt till försörjningsstöd. Arbetet kan utföras i ideella organisationer eller för kommuner, men inte i ett vinstdrivet företag. Kravet föreslås vara obligatoriskt för alla kommuner.

– Det behöver inte vara kompetenshöjande, men det är viktigt att arbetet fyller en funktion, sade Ebba Busch Thor på presskonferensen.

”Växande utanförskap”

Jobbkravet ska gälla dem som har haft socialbidrag i minst tre månader på grund av långvarig arbetslöshet, inte de som är sjuka eller saknar arbetsförmåga.

Reformen skulle göra det lättare att komma ut på arbetsmarknaden, menar Busch Thor.

– Sverige har ett växande utanförskap. Utvecklingen kommer inte att vända om inte något görs åt saken, sade KD-ledaren på presskonferensen.

Tidigare i dag presenterade KD förslag om ett asylprogram, som går ut på att varje person som vill söka asyl i Sverige först ska genomgå ett program, med bland annat svenskaundervisning och samhällsorientering. Den som inte deltar får ett avdrag på dagsersättningen, enligt förslaget.

Förslag på KD:s presskonferens

* Inför introduktionsanställningar. KD vill införa en ny anställningsform för att få fram fler enkla jobb på svensk arbetsmarknad. Ingångslönen för en introduktionsanställning ska få vara 75 procent av lägsta lön eller ingångslön.

* Inför arbetskrav för försörjningsstöd. Arbetskravet ska motsvara 20 timmar per vecka och omfattar den som mottar försörjningsstöd på grund av långvarig arbetslöshet och som har haft försörjningsstöd i minst tre månader.

* Inför asylprogram. KD vill införa krav på att en asylsökande ska delta i svenskundervisning och samhällskunskap. En asylsökande ska också ha arbetskrav på 16 timmar i veckan vid det egna asylboendet.

* Fler poliser. KD föreslår 2.600 fler polisanställda.

* Lättare att stoppa kränkningar vid asylboenden. KD vill ge personal på asylboenden större befogenheter. Partiet vill också att den boende som agerar hotfullt eller kränkande ska kunna få sin dagsersättning indragen, eller bli hänvisad till att skaffa eget boende.

* Inför nya lagar mot hedersbrott. Vid misstanke om att ett barn förts ut ur landet för tvångsgifte ska en domstol kunna utfärda order till föräldrar att återföra barnet inom 48 timmar. Föräldrar som vägrar ska kunna dömas till fängelse.

* Inför klassikerlista i skolan. KD vill införa en lista med centrala verk i skolan som ”varit med och formerat förståelsen för den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism”.

* Satsa för att nå svaga elever. KD vill ha 6.000 fler speciallärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet