Sedan 1779 har värmland haft en landshövding. Kenneth Johansson är den 25:e och kan bli den siste. Foto: TT arkiv

Kenneth kan vara Värmlands siste landshövding

Uppdaterad
Publicerad

I dag är sista dagen att lämna synpunkter på planerna att dela in Sverige i sex storregioner. Förslaget att ersätta dagens länindelning har väckt starka känslor på många håll i landet, inte minst i Värmland.

För Värmlands del innebär det att länet och landstinget avvecklas. Istället ska man ingå i en ny storregion tillsammans med Västra Götaland.

Liknande radikala förändringar väntar på många håll i landet när 21 län ska slås samman till sex storregioner. Landshövdingar försvinner och statliga myndigheter ska organiseras efter de gränserna. Det folkliga och politiska motståndet är starkt på många håll, men orsakerna till missnöjet varierar mellan olika landsdelar.

Regionfrågan

Tunga ansvarsområden

Regionerna kommer att få ansvar för en rad frågor. Bland annat sjukvård, kollektivtrafik, kultur, regional utveckling och satsningar på infrastruktur.

Det nya länet Västra Götaland ska, enligt förslaget, vara bildat 1 januari 2018, den nya Västra Götalandsregionen 1 januari 2019. Det blir ett län med 65 kommuner och drygt 1,9 miljoner invånare. Göteborg blir residensstad.

Landshövdingen i Värmland Kenneth Johansson är den 25:e i ordningen sedan Värmland blev ett självständigt län år 1779. Nu kan han bli historisk, som den sista landshövdingen i Värmland.

Han tycker att processen går alldeles för snabbt och vill skjuta på genomförandet av nya storlän.

– Det finns risker att vi inte klarar kvalitén. Jag avstyrker att det här ska genomföras redan från 1 januari 2018. Det är för snabbt, säger han till SVT Nyheter.

Remissrunda

Frågan om nya län och regioner har varit  ute på remiss. Bland annat har kommuner och landsting haft möjlighet att yttra sig innan regeringen lägger fram ett förslag för riksdagen om en omorganisation av Sverige. I dag var sista dagen att yttra sig, och de svar som inkommit går att läsa på regeringens hemsida.

Tomas Mitander, statsvetare vid Karlstads universitet, säger att det är svårt att bedöma om förslaget om att dela in Sverige i sex storregioner kan genomföras.

”Staten måste ta ansvar”

–  Å ena sidan så vill man ha en demokratisk förankring där många sluter upp bakom ett beslut och det ser ju problematiskt ut. Å andra sidan är det här en process som handlar om handlingskraft. Den här typen av splittring kan ses som ett bevis för att vi behöver gå framåt här och när det inte går att enas i regionerna behöver staten ta ett starkare ansvar.

I Värmland river frågan om en ny Västsvenskt storregion upp känslor. Politikerna är oeniga.

Krav på folkomröstning

– Det är oanständigt att man försöker få igenom ett sådant här förslag mellan två val. Jag personligen tycker att man skulle kunna ha folkomröstning om den här frågan. Det minsta kravet är ju att man åtminstone har ett vanligt val, säger Fredrik Larsson (M), landstingsråd och ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland.

Socialdemokraternas landstingsråd Ulric Andersson har en helt annan uppfattning och välkomnar att Värmland placeras i ett större sammanhang:

– Vi ser ju att de stora regionerna drar ifrån de små regionerna och landstingen ganska rejält. Det är där tillväxten sker och vi får betala priset för de andras tillväxt, säger han.

De 6 nya storregionerna

  • Norrbotten + Västerbotten + Jämtland + Västernorrland = 880.000 invånare och 44 kommuner
  • Gävleborg + Uppsala + Dalarna + Västmanland + Örebro + Södermanland = 1.700.000 invånare och 64 kommuner
  • Stockholm + Gotland = 2.200.000 invånare och 27 kommuner
  • Västra Götaland + Värmland + Halland = 2.239.000 invånare och 71 kommuner
  • Östergötland + Jönköping + Kronoberg + Kalmar = 1.200.000 invånare
  • Skåne + Blekinge = 1.400.000 invånare och 38 kommuner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionfrågan

Mer i ämnet