Foto: TT

Kent Ekeroth (SD) åtalas för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth åtalas för ringa misshandel, uppger Åklagarmyndigheten. Ekeroth själv nekar och hävdar att han handlade i nödvärn.

Åklagarmyndigheten meddelar att riksdagspolitikern har åtalats för ringa misshandel, ett brott som ägde rum i november 2016 i Stockholms innerstad. Chefsåklagare Lena Kastlund lämnade in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt i dag.

Nattligt klubbesök

”Kent Ekeroth har tilldelat xxx ett slag med öppen hand i ansiktet med smärta, rodnad och svullnad som följd.... Kenth Ekeroth begick gärningen med uppsåt”, står det i stämningsansökan.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Det var den 24 november förra året som Ekeroth sent på natten försökte ta sig in på nattklubben Solidaritet på Lästmakargatan. Han nekades, det uppstod bråk och nu åtalas Ekeroth för att ha slagit till en man som stod i krogkön och som ska ha fällt nedvärderande kommentarer om riksdagsledamoten. Misshandeln fångades av krogens övervakningskameror, en film Expressen var först med att visa.

Hävdar nödvärn

Kenth Ekeroth nekar till brott. Han hävdar att det var mannen som angrep först och att han själv handlade i nödvärn.

– Han blev rädd och försvarade sig instinktivt med att dela ut en örfil och sedan skyndsamt ta sig därifrån. Kent Ekeroth är en mycket utsatt person och upplever att den här mannen är hotfull, säger Ekeroths advokat Johan Eriksson till SVT Nyheter.

Av detta påstådda angrepp från mannens sida syns dock ingenting på filmen. Däremot visar den hur Ekeroth går fram till det staket som skiljer dem åt, lutar sig fram och slår till. De två poliser som skulle skydda Ekeroth ska ha varit upptagna med att omhänderta en annan man som tidigare försökt attackera Ekeroth.

Åklagaren tror Ekeroth ljuger

Enligt det tiotal vittnen som förhörts uppträdde den misshandlade tjugoettåringen inte hotfullt, och ingen har heller hört några hot uttalas. Och den motanmälan för misshandel som Ekeroth gjorde ledde inte till åtal.

– Jag hävdar att jag kan bevisa att det inte rör sig om nödvärn genom förhör med målsäganden och flera vittnen. Men det blir förhören under rättegången som blir avgörande innan tingrätten kan ta ställning, säger chefsåklagare Lena Kastund till SVT Nyheter.

Justitieministerkandidat

Ringa misshandel är inget allvarligt brott, fälls Ekeroth stannar straffet troligtvis vid böter. Men även ringa brottslighet får konsekvenser om den begås av en riksdagsledamot. Sedan misstankarna väcktes har Kent Ekeroth beordrats ta time-out från sitt arbete i riksdagens justitieutskott. Han har även slutat som Sverigedemokraternas internationella sekreterare.

– Tidigare hade Kent Ekeroth en tung roll inom partiet och var partiets kandidat till justitieministerposten. Men nu verkar det som att han successivt hamnar allt längre ut i periferin, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Åkesson (SD): ”lämna riksdagen”

I en intervju med SVT Nyheter säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att hans förtroende för Ekeroth är allvarligt skadat  och att partiet påverkas negativt av åtalet. Han uppmanar sin partikollega att ta paus från politiken och lämna riksdagen i väntan på rättegång och dom.

– Samtidigt är det inte jag som avgör hans mandat i riksdagen, det är personligt så det gör han själv. Han är inte dömd, men det är svårt för honom att verka politiskt redan som det är nu, säger Jimmie Åkesson.

Inte första gången

Det är inte första gången Kenth Ekeroth hamnat i nattliga bråk. 2012 fick han lämna sitt uppdrag som partiets rättspolitiske talesperson på grund av sin inblandning i den så kallade järnrörsskandalen. Det var Ekeroth som med sin mobilkamera filmade det aggressiva fylletjafs som senare tvingade bort Erik Almqvist, som då var Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

Etisk kod

Strax före årsskiftet så antog samtliga partier i riksdagen en etisk kod för hur riksdagsledamöter bör uppträda. Den utgör ”en gemensam etisk grund för uppdraget som ledamot”. Förutom att det slås fast att den centrala utgångspunkten för alla ledamöter är principen om människors lika värde, så framhålls det bland annat i koden att ”situationer som kan skada folkets förtroende för riksdagen bör undvikas”.

Den etiska koden gäller alla ledamöter från och med den 1 januari, vilket innebär att den inte var på plats när Ekeroths bråk i krogkön ägde rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet