KI:s rektor Anders Hamsten i Aktuellts studio. Foto: SVT

KI:s rektor sitter kvar efter forskningsskandal

Publicerad

Trots svidande kritik från både forskare och läkare tänker KI:s rektor Anders Hamsten sitta kvar på sin post. ”Jag arbetar vidare med energi och stolthet”, sade han i en intervju i Aktuellt i kväll.

Det var en pressad rektor för KI som svarade på kritiska frågor i Aktuellts studio i kväll. Trots flera avslöjande var beskedet tydligt. Anders Hamsten sitter kvar.

– Jag arbetar vidare med energi och stolthet så länge regeringen och styrelsen har förtroende för mig, säger han till Aktuellt.

Macchiarini-skandalen

Vad skulle få dig att överväga att lämna?

– Om jag blir ombedd att lämna min post.

Hanteringen av ärendet har fått hård kritik från både läkare och forskare. Vetenskapsrådet kräver en oberoende utredning och Bo Risberg, professor, kallar det för ”etikens Tjernobyl”.

– Jag tror att det har varit förtroendeskadande. Vi får göra allt för att åter höja förtroendet. Men man ska komma ihåg att de kirurgiska ingreppen har beslutats om i Karolinska sjukhusets organisation, och inte KI:s.

”Ansvaret ligger inte på KI”

Efter operationerna med plaststrupar, där sex personer hittills avlidit, ställs allt fler frågor om ansvaret från Karolinska institutets ledning. I operationer som skedde i Ryssland ska till exempel patienter som inte varit livshotande sjuka försetts med plaststrupar och sedan avlidit.

– Vi har inte känt till det här. Ansvaret för verksamheterna ligger hos ryska myndigheter, universitetet där och hos Paolo Macchiarini själv. Vi ska framöver se hur vi kan få bättre kontroll kring forskares bisysslor och se över etiken.

Varför har ni inte bättre koll på vilka ni anställer?

– Det är en legitim fråga. Vi kommer att göra en utredning på hela den här affären från ax till limpa. Vi måste hitta ett bättre system för att kontrollera internationella forskare när vi rekryterar.

Fakta: Omstridd kirurg

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar, bland annat efter publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Men två patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Den oberoende utredning som tillsattes bekräftade misstankarna, men Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade kirurgen från fuskmisstankarna.

Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet