”Jag ser mycket allvarligt på det som framkommit om vad som har hänt vid KI”, skriver Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT. Foto: TT/SVT

Delar av KI:s styrelse byts ut

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen byter ut delar av Karolinska institutets styrelse efter skandalen kring kirurgen Paolo Macchiarini.

KI:s styrelse har kritiserats för dess hantering av anklagelserna mot Paolo Macchiarini och hans forskning kring konstgjorda luftstrupar.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, bekräftar för SVT Nyheter att regeringen nu vill att delar av styrelsen byts ut.

Macchiarini-skandalen

– Mot bakgrund av det som har hänt så ser jag och regeringen delvis ett behov av förnyelse i styrelsen, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

Hon vill inte kommentera förtroendet för enskilda personer i styrelsen, som till exempel styrelsens ordförande Lars Leijonborg.

– Det här handlar inte om enskilda personers förtroende utan om att vi ser att styrelsen behöver delvvis en förnyelse för att få in nya perspektiv på det arbete som ligger framför nu som handlar om att dels rekrytera ny rektor och dels återskapa förtroendet för Karolinska Institutet.

Leijonborg: Styrelsen inte inblandad i forskningsfrågor

Lars Leijonborg själv vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag har ingen annan kommentar än att det är viktigt att komma ihåg styrelsens mandat, att styrelsen inte får lägga sig i forskningsfrågor, säger han till TT.

Exakt hur många eller vilka av de nuvarande styrelseledamöterna som får kliva åt sidan ska föreslås av en nomineringsgrupp som ska redovisa ett förslag för regeringen senast den 1 april.

”Otillräckligt”

Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och före detta ordförande i forskningsetikkommittén, är inte nöjd med regeringens beslut.

– Nej, hela styrelsen måste gå. Jag jämför det här med mitt jobb. Med kniven skär man bort det sjuka partiet för att patienten ska kunna överleva och läka, och det är samma sak här, säger han till TT och fortsätter:

– Det är otillräckligt.

Satte in konstgjorda luftstrupar

Skandalen kring KI:s stjärnkirurg har växt steg för steg. Skandalens epicentrum är de operationer på Karolinska universitetssjukhuset under vilka kirurgen Paolo Macchiarini lät sätta in syntetiska luftstrupar på tre patienter. Två dog, medan den tredje vårdas under svåra omständigheter i USA. SVT:s dokumentärserie Experimenten har också visat hur Paolo Machiarini bedrev experimentella studier på människor i ryska Krasnodar. En kvinna blev svårt sjuk och avled efter att hon fått en konstgjord luftstrupe inopererad av Macchiarini.

Som en följd av anklagelserna mot Macchiarini och hans forskning har institutets rektor, dekanus samt rektorsråd redan avgått.

KI:s rektor Anders Hamsten meddelade i mitten av februari att förtroendet för honom är skadat och att han därför ställer sin plats till förfogande.

De leder Karolinska institutet

Karolinska institutets ”högsta beslutande organ” är dess styrelse, det så kallade konsistoriet. Konsistoriet består av totalt 20 ledamöter var av regeringen utser åtta ledamöter.

Bland dessa ledamöter finns bland andra konsistoriets ordförande, som i dag är den före detta partiledaren Lars Leijonborg. Där finns också finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl, förre LO-ekonomen Dan Andersson samt Läkmedelsindustriföreningens vd Anders Blanck.

Övriga ledamöter är, förutom rektorn, lärar- och studentrepresentanter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet