• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

– Vi kan inte bara reagera på mediala uppgifter utan kommer utreda det här, säger KI:s rektor Anders Hamsten om anklagelserna mot Paolo Macchiarini. Foto: SVT

KI svarar på kritiken om stjärnkirurgen

Uppdaterad
Publicerad

I går sändes den tredje delen av Dokument inifråns serie om Paolo Macchiarini, kirurgen som anklagats för forskningsfusk och experiment på patienter. Nu svarar Karolinska institutet på kritiken.

– Mitt förtroende har naggats rejält i kanten, säger rektor Anders Hamsten om Macchiarini.

SVT:s dokumentärserie Experimenten följer Paolo Macchiarinis forskning kring och operationer med konstgjorde luftstrupar. Hösten 2014 anmäldes han för forskningsfusk av flera kollegor, men efter en internutredning valde Karolinska institutet att fria kirurgen.

– Jag tycker internutredningen har gjorts på det sätt den ska göras. Det är en utredning, det är KI som gör den och som en del i beslutsunderlaget har vi haft en extern granskare som har avgivit ett yttrande, säger KI:s rektor Anders Hamsten i Gomorron Sverige.

Macchiarini-skandalen

Och där friade du?

– Ja inte friade men vi ser många utav de bristerna på samma sätt som externutredaren Gerden gjorde, säger han.

Åtta har opererats – två har överlevt

Åtta patienter har opererats och endast två har överlevt. Tre av dem har opererats på Karolinska. Anders Hamsten betonar att besluten om att operera patienterna i Sverige har skett inom universitetssjukvården, och att det inte har funnits någon klinisk studie.

Är det inte en brist?

– Det är inte en brist, för vad man har använt den här tidiga experimentella tekniken till är att på mycket svårt sjuka patienter försöka rädda liv, säger han.

”Inte experiment”

Anders Hamsten håller dock inte med om att Macchiarini gör experiment på patienter.

– Hans forskning är en laboratoriebaserad, experimentell forskning. Sedan har det inom universitetssjukvården fattats ett beslut om att använda den här tidiga, experimentella behandlingen för att förlänga eller rädda patienters liv, säger Anders Hamsten.

Är det rätt att använda oprövade metoder?

– Det är ett ställningstagande som sjukvården har gjort, man har försökt att rädda patienternas liv med en metod som är väldigt experimentell.

Macchiarini, får han vara kvar?

– Utifrån den förtroendeskadliga verksamhet vi kan se i Ryssland som inte är förenlig med KI:s värdegrund och regler och frågetecken kring hans meriter så har mitt förtroende naggats rejält i kanten. Vi kommer utreda detta, säger han.

FAKTA: PAOLO MACCHIARINI

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini, 57 år, blev världsberömd när han 2011 på Karolinska genomförde världens första transplantation med en luftstrupe av plast, besådd med patientens egna stamceller. En polisutredning för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada pågår efter tre transplantationer som Machariani utförde på Karolinska Sjukhuset 2011 och 2012.  Av de tre patienterna är två döda och en av dem i behov av intensivvård.

Hösten 2014 anmäldes Machiarini för forskningsfusk. De menade att det saknades etiska tillstånd och vetenskapliga belägg för att de konstgjorda luftstrupar som opererades in skulle utvecklas till en fungerande luftväg med hjälp av patientens egna stamceller. KI:s rektor tog in en extern granskare som gav de fyra läkarna rätt. Trots det valde KI att fria kirurgen efter att det tillkommit ytterligare dokumentation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet