Utredaren Sten Heckscher och tidigare rektorn för Karolinska institutet Harriet Wallberg. Foto: SVT

KI-utredare i het debatt med universitetskanslern

Uppdaterad
Publicerad

Förra rektorn för Karolinska Institutet, Harriet Wallberg, nåddes av misstänksam information kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini, men anställde honom ändå. I kvällens Aktuellt hävdar hon att den informationen inte kommunicerats till rekryterarna. Men KI-utredaren Sten Heckscher står fast:

– Rekryteringen skedde på ett oansvarigt sätt.

KI-utredaren Sten Heckscher och den avgående universitetskanslern Harriet Wallberg har hamnat i en laddad debatt, efter Wallbergs debattartikel där hon kallar Heckschers rapport för missvisande. I kväll fortsatte debatten i SVT:s Aktuellt. Harriet Wallberg hävdade att rapporten gav en missvisande beskrivning av rekryteringsprocessen och att man istället skulle ha fokuserat mer på hur man hanterade ärendet om forskningsfusk och lyssnat på de visselblåsarna som anmälde.

Heckscher håller inte med utan upprörs över den ”graverande information” om Macchiarini som man inte tagit hänsyn till.

Macchiarini-skandalen

– Wallberg nåddes av misstänksam information om vad som egentligen stod till med Macchiarini och det fanns varningssignaler som borde ha föranlett att rektor och andra på KI skulle ha begärt en ordentlig genomlysning av ärendet, säger Sten Heckscher i kvällens Aktuellt.

– Det var ju inte vilken rekrytering som helst, den var väldigt säregen, fortsätter han.

Slår ifrån sig om ansvarsfrågan

Harriet Wallberg kontrade med att alla kan göra felrekryteringar och gav samtidigt Heckscher en rejäl känga för att han rekryterade Göran Lindberg, den länspolismästare som sedermera dömdes för flera fall av våldtäkt och andra sexbrott. Hon tillbakavisar dock att hon hade all information om Macchiarini.

– Vid rekryteringen visste man ju inte vad som skulle hända. Det är rätt att det fanns information inom organisationen kring Macchiarini, men det handlade mest om han som person – att han hade samarbetssvårigheter, men inget om några oegentligheter, säger Wallberg.

Hon slår även ifrån sig kring ansvarfrågan.

– Problemen var ju att det inte kommunicerades till rekryteringsutskottet som var ansvariga. Jag fick bara väldigt fragmentarisk sammanfattning om att det fanns positiva och negativa omdömen.

Borde ha gått till botten

Sten Hecksher menar att kritiken av rekryteringen är befogad och att man borde ha gått till botten med informationen, speciellt som Macchiarini nyligen blivit förklarad ickekompetent för en professur i Italien.

– Men det var en annan bild 2010, det fanns en positiv anda, han var en firad kirurg och det fanns någonting som gjorde att organisationen undantryckte den här informationen, säger Wallberg.

– Men ni är inte ett sjukhus för kirurger, ni är ju ett universitet för professorer och han hade aldrig haft en fast akademisk tjänst, svarar Hecksher.

Kritiserade rapporten i debattartikel

I måndags riktade Heckschers utredning stenhård kritik mot den före detta ledningen för Karolinska institutet för hanteringen av skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Kritiken ledde till att regeringen sparkade en rad personer – däribland den dåvarande rektorn Harriet Wallberg, som fick lämna sitt jobb som universitetskansler.

Idag gick hon till motattack på Dagens Nyheters debattsida och menade att kritiken hon får i rapporten är direkt missvisande och undermålig. Hon skriver också att anställningsförfarandet av gästprofessorer på Stockholms universitet där Heckscher var styrelseordförande, gick till på samma sätt som på KI.

Sten Heckscher var snabb att svara och menade att Wallberg inte tycks se att hon bär ansvaret för att Macchiarini anställdes på KI trots många negativa omdömen och frågetecken kring hans arbete såväl som person. Heckscher kallade i en replik på Dn.se Wallbergs kritik mot hans rapport för sandlådeargument och att hon går till ”våldsamt angrepp på mig personligen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet