Partiledare Anna Kinberg Batra (M) får inte tala på söndagens manifestation för asylmottagande i Stockholm. Foto: TT

Kinberg Batra nekas hålla tal

Uppdaterad
Publicerad

En stor manifestation kommer att hållas i dag till stöd för flyktingar. Men inte alla partiledare får vara med och tala. En som vill hålla ett anförande är Moderatledaren Anna Kinberg Batra – men hon har fått nobben.

– Vi anmälde intresse tidigt men fick bara ett kort 'nej' till svar från arrangörerna, säger Linda Norberg, presschef för M.

Däremot kommer statsminister Stefan Löfven (S) att tala i samband med manifestationen för asylmottagande som anordnas av flera ungdomsförbund på Medborgarplatsen i Stockholm i dag.

#flykt

Tanken med manifestationen är att visa för omvärlden att det är många människor som står upp för ett humant Europa, enligt Grön Ungdom, en av initiativtagarna.

Viktigt visa enighet

Linda Norberg är kritisk till att flera talare har tillkommit på listan sedan Kinberg Batra nekades taltid.

– Det känns väldigt tråkigt att hon inte få vara med, framför allt i en tid när det är så viktigt att samlas och visa gemensam vilja, säger Norberg.

Eskil Engström, en av arrangörerna, säger att det skulle ta plats och fokus från ungdomsförbunden och civilsamhället om de låter Kinberg Batra tala.

– Det skulle innebära att vi även behöver ge talartid till de andra partiledarna. Och vi vill inte att manifestationen ska handla om toppolitik, säger han.

Grön Ungdom ska även ha nobbat Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, samt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Däremot kommer utöver Löfven, Birgitta Olsson (FP) och Alice Bah Kuhnke (MP) att få tala.

Löfven ytterst ansvarig

– Vi ville ge taltid till två partier från olika sidor för att skapa en balans. Stefan Löfven får tala eftersom han är statsminister och ytterst ansvarig. Även Moderaternas ungdomsförbund kommer tala. Så arrangörerna har, enligt Eskil Engström, inget emot att Alliansen får möjlighet att utrycka sig på manifestationen.

– Vi är jätteglada att så många vill delta. Men vi har inte möjlighet att ge plats till alla. De är däremot alla välkomna att vara med på manifestationen, svarar Engström på frågan om det inte finns en risk att hela grundtanken med manifestationen går till spillo om vissa nekas tala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet