De stora trafikproblemen kan drabba Värmland, Halland och Västergötland. Men även Jönköping och Örebro kommer att märka av vädret. Foto: TT

Klass 1-varning – mer snö på väg

Uppdaterad
Publicerad

Mer snöfall och blötsnö väntas vara på väg mot Sverige under onsdagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för främst nordvästra Götaland och Svealand. Varningen gäller även i mellersta Norrlands kustland onsdag eftermiddag.

– Det kan bli besvärligt, säger SVT:s meteorolog, Tora Tomasdottir.

De senaste dagarna har sociala medier varit fulla av bilder på snö och kommentarer som ”Jaha, nu är visst vintern tillbaka”. Och nu verkar den fortsätta.

”Kommer att blåsa mycket”

SMHI har utfärdat en klass 1-varning inför onsdagen. Varningen gäller främst nordvästra Götaland och Svealand, men också mellersta Norrlands kustland i eftermiddag.

– Det kommer att blåsa mycket och det kan bli besvärligt på flera sätt, säger SVT:s meteorolog, Tora Tomasdottir.

Under natten drog tjockare moln västerifrån i landet. De kommer att ge ifrån sig regn eller snö. Detta började tidigt i natt på Västkusten och i Värmland.

– Detta kommer att röra sig österut under natten, och på morgonen, omkring klockan sju, kommer det ha fallit regn eller snö i stora delar av landet.

Kan bli problem i trafiken

De stora trafikproblemen kan drabba Värmland, Halland och Västergötland. Men även Jönköping och Örebro kommer att märka av vädret.

– Där har de redan fått en hel del snö, och den nya snön kommer att lägga sig ovanpå den tidigare, säger Tora Tomasdottir.

Blåsten i kombination med blötsnö kan orsaka drivor.

– Många har sportlov och då vill man kanske ut i snön och åka pulka eller göra snöänglar. Det är bra att komma ihåg att det är ganska blött ute. Ha galonbyxor över täckbyxorna, och gärna extra kläder med. Var försiktiga när ni kör och håll koll på prognoserna.

Men redan på torsdagen börjar vädret klarna upp på många håll i landet, då det blir soligt igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.