Foto: TT

Rankning avslöjar klichéerna du vill undvika i cv:t

Uppdaterad
Publicerad

Ord som ”ledarskap” och ”driven” toppar svenskarnas cv:n – och dessa bör du undvika om du vill sticka ut ur mängden. Men rekryterare varnar också arbetssökande för att i ansökningsbrev svänga sig med termer som är allt för luddiga utan praktiskt förankrade exempel, eller med termer vars innebörd de inte klarar av att leverera under intervju.

Karriärnätverket Linkedin publicerar traditionsenligt de 10 ord som vanligast förekommer hos de drygt två miljoner svenska användare som finns registrerade på sajten.

”Driven”, som förra året låg på första plats, har halkat ner ett steg till förmån för ”ledarskap” som utan förvarning seglat upp i topp – från att under föregående år inte legat bland de tio, rapporterar Veckans affärer. Ledarskap: att bossa; peka med hela handen och visa vägen. Möjligen är det tänkt att gestalta självsäkerhet, eller kanske att signalera erfarenhet och personkännedom?

Utveckla det abstrakta

Fredrika Schartau, rekryteringsexpert med inriktning mot chefsrekrytering, smakar på vinnartermen.

–  Ordet är ju en sak, men hur är du i de här sammanhangen? säger hon och påpekar att många chefsroller är mycket mer komplexa i dag än vad de till exempel var på 60-talet.

Schartau konstaterar vidare att affärsmodellerna är mer invecklade i dag, och ledarskap ställer större krav på problemlösningsförmåga och logiskt tänkande. Man bör lyfta fram något som sticker utanför mallen, säger hon och påpekar att det i sammanhanget innebär ett stort normkliv:

– Att skryta om sin begåvningsreserv, det gör man inte i Sverige.

Ljug inte

För det är just det: att undvika klichéerna och att sticka ut. Men samtidigt gäller det att kunna påvisa att beskrivningen faktiskt håller i skarpt läge, det vill säga under anställningsintervjun.

– Ta ett ord som positiv till exempel. Det ett vanligt använt uttryckt, och det är inget fel i sig. Det viktiga är att du kan styrka det i dina uttryck under en intervju, säger Emma Ehnevid, rekryterare vid  Academic work, ett bemanningsföretag som vänder sig till studenter eller personer med några års branscherfarenhet.

Yngre bättre på personligt talspråk

Emma Ehnevid, som ofta möter förhållandevis oerfarna arbetssökande, ser egenskaper i cv-skrivandet som kontrasterar mot äldre personers.

– Jag tror att bloggar och sociala medier har en positiv inverkan på att de cv som skrivs i dag blir mindre konstgjorda och därmed mer personliga. Något jag tror den yngre generationen snappat upp. Arbetsmarknaden som den utvecklats de senaste åren har tvingat människor till en självsäkerhet när de söker jobb.

Uttryck följer arbetsmarknaden

Uttryck som att vara ”spindeln i nätet” eller att kunna ”hålla flera bollar i luften” har sedan länge dömts ut som klichéer. Fredrika Schartau, med över 20 års erfarenhet som rekryterare, tror inte att det handlar om ett generationsskifte så mycket som om ett konjunkturskifte.

– Det beror nog snarare på vad vi har för typ av företag som är heta i dag, och hur man pratar om dem. I dag är det mycket entreprenörskap och start-ups. Om ”spindeln i nätet” känns mossigt kanske man i dag skriver att man är en kombinerande person, man betonar sin roll som lagspelare i gruppen.

Lagom och konkret

Samtidigt höjer hon ett varnade finger för att bre på för mycket.

– De värsta exemplen är personer det ramlar superlativer ur, folk som överdriver. Använder man några av orden ska man hålla sig till fyra-fem stycken, säger hon och tillägger att det också är bra att understryka vad man menar.

Emma Ehnevid håller med.

– ”Social” – skriv då istället berättande och förklara att du trivs i situationer där man får bygga relationer eller skapa nätverk. Det blir mer unikt. Ofta sitter vi med 500 cv:n och behöver få en känsla av hur du är och varför du är rätt för tjänsten. Kopiera inte ditt förra cv, tänk istället igenom tjänsten och välj de egenskaper du tror att du har, försök undvika det andra skriver.

Topp 10: Såhär ser rankningen ut

  1. Ledarskap
  2. Driven
  3. Kreativ
  4. Strategisk
  5. Passionerad
  6. Betydande erfarenhet
  7. Ansvarsfull
  8. Motiverad
  9. Positiv
  10. Bred erfarenhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.