Foto: TT

Klimakteriet kan vara som 20 cigg om dagen

Uppdaterad
Publicerad

Klimakteriet innebär inte bara värmevallningar, svängningar i humöret och torra slemhinnor.

Det kan också ha en påverkan på lungfunktionen som motsvarar flera år av rökning, visar ny forskning.

– Vi har som allra bäst lungfunktion i 25-årsåldern, sedan börjar den avta hos alla. Det finns olika faktorer som gör att det går snabbare, som rökning och övervikt. Men det här med hur hormoner och klimakteriet påverkar har man inte haft någon kunskap om tidigare, säger Eva Lindberg, professor och överläkare vid lung- och allergikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hon är en av flera europeiska forskare som har undersökt hur kvinnors lungfunktion påverkas under övergångsåldern. Totalt ingår 1 438 kvinnor som var mellan 25 och 48 år när studien inleddes, och därefter följdes i 20 år.

Kollas oftare

Forskarna tittade bland annat på två olika mått på lungkapacitet: FVC som mäter hur mycket volym en person klarar att blåsa ut och FEV1 som mäter hur snabbt och vilken kraft man har i utblåsningen.

Enligt forskarna gick lungfunktionen gällande FVC ner lika mycket som den hade gjort om man rökt 20 cigaretter om dagen i tio år. FEV1 påverkades på samma sätt som om man rökt 20 cigaretter om dagen i två år. På en fullt frisk person är det här dock inget som märks av.

– De allra flesta har en väldigt god reservkapacitet i lungorna, om man är helt frisk och inte röker. Så rent kliniskt har det störst betydelse för dem som har nedsatt lungfunktion av andra skäl. De kanske behöver fler kontroller runt klimakteriet för då kanske det finns en risk att man inte har tillräckligt med reservkapacitet längre och liksom tippar över gränsen, säger Lindberg.

Flera orsaker

Forskarna pekar på flera möjliga orsaker till att just klimakteriet verkar skynda på processen, bland annat skulle det kunna ha att göra med benskörhet som kan uppstå efter klimakteriet.

– Nu är det här bara spekulationer men det skulle också kunna bero på att minskningen av östrogen och ökningen av andra hormoner påverkar det man kallar systemisk inflammation i kroppen, och inflammationer påverkar lungfunktionen.

Studien publiceras i tidskriften American journal of respiratory and critical care medicine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.