Knarkrelaterad dödlighet kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Relativt få prövar narkotika i Sverige men antalet som dör är högt. Nu ger regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga den narkotikarelaterade dödligheten.

– Det här är ett första steg för att få bättre kunskap om de bakomliggande faktorerna, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) till TT.

Regeringen ska ta fram en plan för att minska dödsfallen, bland annat genom förebyggande insatser riktade till riskgrupper, skriver Wikström i en debattartikel i Expressen. Bland annat ser man över lagstiftningen för att ge landstingen möjlighet att utföra sprutbyten, då information och avgiftning också ska erbjudas.

– Vi har jobbat bra med förebyggande arbete men skulle kunna göra mer när det gäller den grupp som brukar tung narkotika. Vi vet av sprutbytesprogram som redan finns att det är en grupp som har få kontakter med samhället. Ökar kontaktytorna till olika samhällsinstitutioner ökar chansen att man blir kvitt sitt beroende.

Regeringen vill också få ned användandet av nya psykoaktiva substanser, som drogen spice. Bland annat undersöker man om det går att grupp- eller familjeklassa drogen.

– Det finns en del som pekar på att man skulle kunna snabba på processen med att göra den illegal på det viset, säger Wikström.

Socialstyrelsen ska redovisa kartläggningen i slutet av februari 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.