Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finns det utrymme för ett parti till? SVT:s Mats Knutson om potentialen för Folklistan – och de EU-kritiska budskapen som förs fram. Foto: Jessica Gow/TT

Knutson om Folklistans EU-kritik: ”Ytterst kan en Swexit bli aktuell”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Förenklat kan man kalla Folklistan för ett EU-kritiskt missnöjesparti – ytterst kan till och med en ”Swexit” bli aktuell. Vilka politiska sakfrågor det nya partiet vill driva är dock fortfarande höljt i dunkel.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

EU-kritiken löper som en röd tråd när Jan Emanuel och Sara Skyttedal intervjuas: Sverige har släppt ifrån sig alldeles för mycket makt till unionen. Nu är det enligt dem dags att vända på detta och återinföra bestämmanderätten till Sverige.

Ett annat huvudmotiv är kritiken mot de befintliga partierna och dess politiker. De är alldeles för dåliga på att tillvarata Sveriges intressen, menar Folklistan som lovar att företräda ”vanligt folk” i EU.

Kan projektet lyfta? Kanske.

Se hela analysen av Folklistan i videon ovan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.