Knutson: ”Löfven pressad av arbetslöshetsmålet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven möttes av jubel när han på förra partikongressen i Göteborg lanserade målet att Sverige år 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Då hägrade regeringsmakten och partiet hade segervittring inför valet.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Nu är regeringsmakten vunnen, men opinionsstödet faller och när det gäller arbetslöshetsmålet är allt fler skeptiska till om det ska gå att uppfylla. Finanspolitiska rådet har till exempel avfärdat det som osannolikt och inte heller LO tror att det är möjligt med regeringens politik.

Få nya förslag

Det är alltså en partiledare under press som i dag har öppnat partikongressen i Västerås. Att han är pressad av den växande skepsisen kring arbetslöshetsmålet råder ingen tvekan om.

Huvuddelen av hans inledande presskonferens i Västerås ägnades åt att försöka övertyga omgivningen om att målet är realistiskt. Också i talet inför kongressen underströk han att regeringen är fast besluten att nå det här målet. Men frågan är om skeptikerna lät sig övertygas.

De konkreta nya förslagen var få: Nya upphandlingsregler som gynnar långtidsarbetslösa presenterades liksom ett löfte att bygga ut antalet platser i kunskapslöftet. Och så ett nygammalt löfte i form av att den sedan länge utlovade industrikanslern snart ska utnämnas.

Jobbfrågan viktigast

Jobbfrågan är Stefan Löfvens viktigaste politiska profilfråga. På den kommer han att bedömas när vi går in i nästa valrörelse. På kongressen i Västerås den här helgen är följaktligen jobbfrågan den enskilt viktigaste sakfrågan.

Men meningarna går isär hur de nya jobben ska skapas och vilka insatser som krävs för att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

Löfven försiktig med satsningar

Många socialdemokrater anser att regeringens politik är otillräcklig och att det behövs större satsningar på såväl bostäder, infrastruktur som välfärd. Kraven är starka på att släppa budgetdisciplinen och att regeringen ska låna till nya åtgärder. I täten går LO som kräver satsningar på över 70 miljarder kronor de kommande åren.

Men partiledningen med Stefan Löfven i spetsen håller emot. Argumentet är att stabila statsfinanser är grunden för en framgångsrik politik, medan en ekonomisk kris alltid slår hårdast mot de mest utsatta. Även om striden kan bli tuff i denna fråga är ändå grundtipset att partiledningens mer återhållsamma linje vinner.

Det i sig innebär att diskussionen kring regeringens arbetslöshetsmål lär fortsätta. Sannolikt kommer nya förslag först i regeringens höstbudget. Och skepsisen kring arbetslöshetsmålet lär inte klinga av förrän statistiken visar en tydligt fallande arbetslöshet.

Svagt stöd

Den andra delen som bekymrar partiledningen under denna kongress är opinionsbilden. Stödet för Socialdemokraterna sjunker i de flesta opinionsmätningar och visar att partiet nu är nere på historiskt låga nivåer. Samtidigt mildras nog Socialdemokraternas oro över dessa siffror av det faktum att Alliansen just nu är försvagad och under rekonstruktion.

Moderaterna är mitt uppe i både ett ledarskifte och en politisk förnyelse, Kristdemokraterna byter ledning och även Folkpartiet kan vara på väg in i ett ledardiskussion om inte opinionssiffrorna förbättras. Den kanske starkaste allianspolitikern efter valet Annie Lööf är samtidigt på väg bort, i alla fall temporärt, när hon under hösten ska få barn.

Så även om Socialdemokraterna just nu inte visar upp någon strålande form och motgångarna i Riksdagen har duggat tätt, så står varken partiet eller regeringen inför någon omedelbar kris. Tvärtom ser det ut som att Stefan Löfven nu får en andra chans. Och spelar han korten rätt kan helgens kongress i Västerås vara starten för detta.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.