Koenigsegg köper SAAB

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till Rapport är det Koenigsegg och norska investerare som får köpa SAAB Automobil.

Köparna har undertecknat en avsiktsförklaring att köpa SAAB. Slutförhandlingar om detaljer av köpet kommer att pågå de närmaste månaderna.

Koenigsegg är en liten tillverkare av exklusiva sportbilar i Ängelholm och har enligt Rapports källor fått stöd av norska investerare för att genomföra affären.

Förhandlade i Schweiz

Det var efter intensiva förhandlingar i Zurich som det blev klart. Av de tre företag som var med i slutomgången blev alltså skånska Koenigsegg och norska investerare kvar. Norrmännen anses ha har de finansiella muskler som behövs.

Rapport har förgäves sökt Koenigseggs VD Christian von Koenigsegg för en kommentar. Han befinner sig dock på resa och kan inte nås, meddelar företaget. Men i Ängelholm är optimismen stor.

Onåbara huvudpersoner

Huvudägare i Koenigsberg är det norska investmentföretaget Eker group, vars ägare Bård Eker redan gått ut offentligt och sagt att han vill köpa Saab. Inte heller han han var anträffbar i dag. Även på Saab avböjer man att kommentera Rapports uppgifter.

Regeringen har också varit kontakt med köparen, även om man inte officiellt vill kommentera affären innan General Motors går ut och offentliggör försäljningen.

Jan Nylander, Rapport

Mer om Koenigsegg

Företagets grundare är Christian von Koenigsegg. Han är i dag 36 år och sägs ha drömt om att skapa världens snabbaste bil sedan han såg ”Flåklypa Grand Prix” på bio.

Det första exemplaret av modellen CCR levererades till en svensk kund 2006.

Tidskriften Forbes har listat bilen som en av historiens tio vackraste bilmodeller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.