Kokainmål startade om i hovrätt

Uppdaterad
Publicerad

Det gigantiska kokainmålet, där tingsrätten dömde ut långa fängelsestraff, börjar nu om på nytt i hovrätten.

På onsdagen satt den huvudmisstänkte mannen tillbakalutad i salen i ljusblå skjorta medan de fem åklagarna åter målade upp en bild av honom som ledare för en välorganiserad knarkliga.

Tingsrätten tvivlade inte på hans skuld och dömde honom i mars till 18 års fängelse. Ensamseglaren som greps på Karibiska havet dömdes till 14 års fängelse.

Svenskar i kokainhärva

”Helt annan förhandling”

Rättens ordförande inledde hovrättsförhandlingarna med att be om ”lugn och saklighet och respekt för rättssystemet”, troligen med tanke på turbulensen i tingsrätten då hårda ord utväxlades mellan parterna.

En av männens försvarare,Thomas Martinsson, tror på bättre stämning denna gång.

– Även om jag har ett temperament som ibland kan vara föremål för kritik sitter jag inte i rätten och vill vara irriterad dag ut och dag in. Irritationen har handlat om rättssäkerhet, men det känns som att det här kommer att bli en helt annan förhandling, säger han till TT.

Ska pågå till januari nästa år

Svea hovrätt har efter tingsrättsdomen slagit fast att domstolen begick två rättegångsfel, bland annat då ett av försvarets vittnen inte fick höras. Däremot behöver inte rättegången tas om.

I genomgången av de misstänkta betonade åklagare Hans-Jörgen Hanström huvudmannens brottsliga förflutna. Han är dömd för flera bankrån och har suttit många år i fängelse.

Flera gånger har han fritagits av beväpnade kumpaner och rättegången hålls därför i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. I lokalerna utanför syntes poliser med automatvapen.

De utdragna hovrättsförhandlingarna kommer att pågå ända till januari 2014. Då har de två huvudmännen suttit häktade i över tre år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar i kokainhärva

Mer i ämnet