Foto: TT

Kom igång med löpträningen

Uppdaterad
Publicerad

Sugen på att börja löpa? Gomorron Sverige ger denna vecka tips om hur du kommer igång på bästa sätt.

Vårkänslorna spirar nu på de flesta håll i Sverige, och kanske är det många som vill komma i gång med utomhuslöpningen. Oavsett om du behöver lite uppfräschning efter vinteruppehållet, eller helt enkelt vill komma igång för första gången, bjuder SVT:s Gomorron Sverige denna vecka på en löparskola med handfasta tips.

Steg 1: Tekniken

– Det största misstaget många gör är att man går ut alldeles för hårt. Man kanske inte har tränat på några månader och så sticker man ut och springer fem eller tio kilometer, vilket inte är särskilt skonsamt för kroppen. Det finns en risk att man blir skadad, eller att motivationen tryter, berättar Charlotte Karlsson, löpcoach på Runday.

Hennes tips är att börja med enklare promenader, och sedan successivt trappa upp med intervaller där man alternerar mellan att gå och springa.

Det är också viktigt att använda benen rätt. Det gäller att inte springa med samma steg som när du går. I det första klippet ovan får du veta mer.

– Benet ska gå som ett hjul under kroppen, säger Charlotte Karlsson.

Steg 2: Utrustningen

Utöver tekniken är också utrustningen något att ha i åtanke. Viktigast är såklart vad man har på fötterna, och trots ett stort utbud är det i dag ändå ganska lätt att hitta rätt.

– De flesta löparskor i dag är så pass bra tekniskt utvecklade att bara du testar ut en skor som funkar för dig så kommer det att bli en bra löpning, men nu kräver konsumenterna också lite mer estetik, säger Sofia Hedström, modechef på hälsotidskriften Women’s health.

– Det handlar om att löpning har blivit socialt.

Det enda Sofia Hedström vänder sig mot är att köpa skor på nätet, utan att ha testat dem på förhand.

– Det allra viktigaste i dag är att gå ut och prova ut sin sko. Gå till en skoaffär där man kan få springa på ett löpband där en expedit kan se åt vilket håll din fot lutar, om du har någon typ av problematik.

Fler tips om löparkläder kan du få i klipp nummer två högst upp i artikeln.

Steg 3: Kompletteringsträning

Veckans tredje lektion handlar om att tänka på att komplettera löpningen med styrketräning.

– Är man stark klarar man ofta att springa bättre rent tekniskt, och så håller man sig också skadefri från den belastning som sker under löpning, säger Anders Szakai, träningsexpert.

Tips på flera övningar som funkar får du i det tredje klippet här ovan.

– Våga jobba både med bålen men också benen utanför löpningen, säger Anders Szakai.

Gomorron Sveriges löparskola fortsätter också senare i veckan. Du kan följa de fortsatta avsnitten på programmets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.