SVT:s Margit Silberstein kommenterar

Kommentar: Prestigefylld strid

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein om talmannens nej till skatteomröstning.

Talman Per Westerberg är vanligtvis en tämligen anonym person för de flesta, som inte rör sig i maktens korridorer. Men idag klev han fram i strålkastarljuset och förkunnade sitt nej till omröstning i en av mandatperiodens mest laddade frågor. I samma stund transformerade motståndarna honom från talman Westerberg till moderaten Westerberg.

Per Westerberg är känd i riksdagen för att vara en man som skyr konflikter. Men när det gäller höstens rysare om oppositionen ska kunna stoppa regeringens förslag att höja brytpunkten för statlig skatt satt han fast i en rävsax. Hur han vände och vred sig för att komma loss skulle det sluta med bråk – antingen med de egna kamraterna i Moderaterna och Alliansen eller med oppositionspartierna. Han valde konflikt med oppositionen och det dröjde inte länge förrän socialdemokraternas företrädare påminde om att Per Westerberg är moderat och anklagade honom för att agera partipolitiskt. En talman förutsätts vara stor och stå över partibråk och andra konflikter. Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton var inte sen att kalla det en konstitutionell kris i miniformat att ifrågasätta talmannens heder och ära.

Handlar om ”felräkningspengar”

Sakfrågan handlar om vad nationalekonomgurun Lars Calmfors kallar felräkningspengar. Att höja brytpunkten för statlig skatt skulle minska statens inkomster med tre miljarder i en budget med inkomster på 800 miljarder. Men det är tre miljarderna är plattformen för en prestigefylld strid mellan Alliansen, de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna. Den beskrivningen håller till och med miljöpartisten Peter Eriksson, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, med om.

De rödgröna partierna vill ge minoritetsregeringen Reinfeldt en rejäl knäpp på näsan för att den, i deras ögon, agerar arrogant som om den hade en egen majoritet. Reinfeldt måste lära sig att förankra sin politik såsom Göran Persson gjorde, säger Socialdemokraterna. De vill gärna sticka hål på Fredrik Reinfeldts förmåga att styra landet.

SD har fått sällan skådat inflytande

Sverigedemokraterna röstar visserligen med Alliansen i en majoritet av frågor, men de är frustrerade över Reinfeldts hårdnackade motstånd mot att ha med dem att göra och hans skarpa kritik mot Sverigedemokraternas värderingar. Dessutom har de, tack vare brytpunkten, fått ett sällan skådat inflytande som de tidigare inte ens vågade drömma om.

Alliansens företrädare med finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M) i spetsen varnar för att oppositionen sätter partiegoismen före riksdagsordningen och landets bästa.

Vem som än är skurken i dramat så försämras klimatet i riksdagen mellan Alliansen och oppositionen. Och det pekar i fel riktning för Stefan Löfven som säger sig vilja samarbeta över blockgränsen efter valet, företrädesvis med Folkpartiet och Centern. Brytpunktsbråket är ingen bra början på en vänskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.