Kommun krävs på 90 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona kommun ställs till svars för bränder som en psykiskt sjuk 13-åring anlade i Landskrona, Helsingborg och Malmö för åtta år sedan.

Bland annat totalförstördes Åhléns- och Hemköpsvaruhuset i Landskrona och nu stäms kommunen på närmare 90 miljoner i skadestånd av försäkringsbolagen If och Zürich. Idag behandlas kravet i en förhandling i Lunds tingsrätt, rapporterar Sveriges Radio Malmö.

Flicka var 2002 omhändertagen av Landskrona kommun. Efter en brand i det familjehem där hon då bodde, placerades hon på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Lund. Efter utskrivningen fick hon bo hos sin mamma i väntan på nytt institutionsboende.

Men under tiden började flickan åka runt i Skåne och sätta eld på saker och ting i olika butiker. Länsstyrelsen har senare kritiserat Landskrona kommun för att det brustit i vården.

Kommunen, å sin sida, anser inte att den har begått några fel och avvisar skadeståndskravet. Alla försök att få till stånd en förlikning har misslyckats.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.