Foto: TT

Kommunals medlemmar kräver att ledningen avgår

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal har nu på fredagen haft ett krismöte för att prata om senaste tidens skandaler.

Många medlemmar kräver att förbundsledningen avgår.

Samtidigt får hon stöd från Kommunals ledningsgrupper.

Annelie Nordström sitter kvar som fackförbundet Kommunals ordförande. Det beskedet gav hon på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

– Vi är överens från alla ledningsgrupper om att Annelie ska vara kvar och reda upp det här. Vi på de lokala avdelningarna kommer fortsätta ägna oss åt facklig verksamhet, säger Maritha Mähler, avdelningsordförande på Kommunal i Mellersta Norrland.

Skandalen inom Kommunal

– Jag hoppas att vi ska återfå förtroendet från medlemmarna, säger hon.

På fredagen hölls ett krismöte med kassörer, ordförande och lokalkontorschefer.

– Vi fick möjlighet att beskriva hur läget var hos oss och fick möjlighet att ställa frågor. Det är en hård press på oss i avdelningarna att besvara frågor och försöka bevara förtroendet, säger Maritha Mähler.

– Vi framförde kravet från våra medlemmar som kräver förbundsledningens och förbundsstyrelsens avgång, säger hon.

Mötet som hölls på förmiddagen höll på i en och en halv timme.

– Annelie Nordström sa att hon är ledsen över det som hänt och förklarade sitt boende på Marholmen. Jag känner att jag har fått förklaringar som jag kan acceptera och vi har kvar förtroendet för ledningen och nu får de en möjlighet att reda ut det här, säger Maritha Mähler.

Många besvikna

Många av avdelningsordföranden som SVT Nyheter varit i kontakt med säger på fredagen att många medlemmar är besvikna och att det behövs en central utredning.

– Det viktigaste nu är att gå igenom allt som hänt och att det blir en ordentlig utredning. Alla är chockade och besvikna. Det är en enda röra och det är en förtroendekris, säger Malin Ragnegård, avdelningsordförande på Kommunal i Bergslagen.

På fredagen avslöjade Aftonbladet att flera fastigheter som Kommunal äger delas ut till egna höjdare, högt uppsatta socialdemokrater och LO-toppar. På 16 år har Kommunal inte släppt en enda lägenhet till den vanliga bostadskön.

Enligt Jesper Pettersson, pressekretare på Kommunal, hyrs just nu 70 procent av lägenheterna ut till utomstående. Kommunals egen policy säger att hälften av lägenheterna ska gå till utomstående.

– Så där är vi till och med bättre än våra egna regler, säger han till SVT.

Nordström kommenterar inte

Förbundsordföranden Annelie Nordström har ingen kommentar till att inte en enda av Kommunals lägenheter lämnats till bostadaskön under så lång tid.

– Hon är inte rätt person att svara på det, säger Jesper Pettersson.

Den som kan det är egentligen den avgångne Anders Bergström, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet