Finansminister Magdalena Anderssons budgetplaner får skarp kritik ute i landet. Arkivbild. Foto: SVT

Kommuner sågar regeringens sparplan

Publicerad

Trots att regeringen sedan tidigare tillskjuter tio miljarder kronor till kommunerna, jäser missnöjet ute i landet över bristande resurser.

Orsaken är ett förslag om sänkt dagsersättning för ensamkommande barn – från 1 900 till 1 350 eller 750 kronor, beroende på barnets ålder, skriver Dagens Industri. Flera kommuner uppger att sparplanen skulle slå hårt mot skolan och vården som redan är ekonomiskt pressad på flera håll.

– Det blir en knäck för ekonomin, säger Bettina Kashefi, avgående chefsekonom på Sveriges kommuner- och landsting, SKL, till tidningen.

Enligt en överslagsräkning från SKL skulle regeringen dra in sex miljarder kronor på förslaget, som just nu är ute på en remissrunda. Regeringen säger till DI att man inte vill kommentera kritiken förrän man har gått igenom alla remissvar.

Om förslaget får stöd i riksdagen kan de nya reglerna börja gälla från årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.